Veganski recept: Kremna gobova juha

Recept za kremno, žametno gobovo juho brez mlečnih izdelkov za zgostitev ne vsebuje smetane, oreščkov ali škroba, ampak le zelenjavo. Skodelica te aromatične juhe je primerna kot lahka samostojna jed, kot predjed za kosilo ali večerjo, lahko pa jo postrežeš tudi kot omako zraven zrezka ali polente.

Kremna veganska gobova juha

Sestavine:

  • 2 jedilni žlici olivnega/kokosovega olja (ali masla za nevegansko različico)
  • 450 g šampinjonov, sesekljanih
  • 220 g crimini gob, sesekljanih
  • 3 skodelice sesekljanega pora
  • 2 skodelici narezanega korenja
  • 1/2 skodelice narezane sladke čebule
  • 4 stroki česna, zmleti
  • 2 čajni žlički suhega timijana
  • 2 čajni žlički suhega peteršilja
  • sol
  • poper
  • 15 g posušenih jurčkov
  • 400 ml polnomastnega kokosovega mleka iz konzerve
  • 8 skodelic zelenjavne juhe (ali piščančje za nevegansko različico)

Priprava:

1. V večji posodi na visokem ognju segrej olje. Dodaj šampinjone, crimini gobe, por, korenje, sladko čebulo, česen ter posušen timijan in peteršilj. Začini s soljo in poprom in na zmernem ognju praži 5-7 minut. Vmes občasno premešaj.
2. Dodaj posušene jurčke, kokosovo mleko in zelenjavno juho. Zavri, nato pa 20 minut kuhaj na zmernem ognju.
3. Ugasni ogenj in pol juhe zmiksaj v blenderju do gladkega – to je kremasta osnova. Nato kremasto zmes jo zlij nazaj v posodo k juhi in dobro premešaj s kuhalnico.
4. Juho poskusi in po potrebi dodaj sol. Pa dober tek!

Veganski recept: Kremna gobova juha
(Allergy Free Alaska)