fbpx

Veganski recept: “Mesne” kroglice iz zračnega cvrtnika

Potrebuješ novo idejo za uporabo leče? In tvojega zračnega cvrtnika? V njem lahko pripraviš tudi veganske “mesne” kroglice iz rjave leče. S sočno in aromatično sredico ter hrustljavo skorjico.

Veganske “mesne” kroglice iz rjave leče

Sestavine:

  • 2 skodelici zelenjavne juhe
  • 1 skodelica surove rjave leče
  • 1/2 skodelice nasekljanih posušenih gob
  • 2 jedilni žlici avokadovega ali sončničnega olja
  • 1 skodelica narezane bele ali rumene čebule
  • 1 jedilna žlica paradižnikove mezge
  • 1 strok česna; zmlet
  • 1/2 skodelice riževe moke ali tapioke v prahu ali krompirjevega škroba
  • 2 žlici vode ali zelenjavne juhe
  • 1 jedilna žlica sojine omake z nizko vsebnostjo natrija
  • 1 čajna žlička čebule v prahu
  • 1 čajna žlička suhega peteršilja
  • 1/2 čajne žličke rdeče paprike v prahu
  • 1/2 čajne žličke soli oziroma po okusu
  • 1/4 čajne žličke črnega popra
  • 1 skodelica veganske BBQ omake ali paradižnikove omake
Veganski recept: "Mesne" kroglice iz zračnega cvrtnika
(Vegan Yack Attack)

Priprava:

1. V večji posodi na srednje močnem ognju zavri zelenjavno juho, lečo in gobe. Znižaj ogenj in na srednje močnem kuhaj 20 minut oziroma dokler se leča ne zmehča in ne absorbira vse tekočine.
2. Ta čas, ko se leča kuha, v manjši posodi na srednje močnem ognju segrej olje. Ko je vroče, dodaj čebulo in jo praži 7 do 10 minut oziroma dokler čebula ne postekleni. Nato malo znižaj ogenj in dodaj paradižnikovo mezgo in česen. Praži minuto in odstavi.
3. V multipraktik stresi lečo z gobami, čebulo s paradižnikom, riževo moko, vodo, sojino omako, peteršilj, papriko, sol in poper. Miksaj, dokler se zmes ne združi, vendar so v njej še vedno koščki (nikar ne zmiksaj v gladko zmes, kot je hummus).
4. Košaro v zračnem cvrtniku posprejaj z oljem. Roke namoči z vodo in oblikuj kroglice iz 2 jedilnih žlic mase. Kroglice polagaj v cvrtnik tako, da je med njimi dober centimeter prostora.
5. Kroglice v cvrtniku posprejaj še z malo olja in jih peci 12 minut na 175°C oziroma dokler skorjica ne postane zlato-rjave barve.

(Vir: Vegan Yack Attack)