Veganski recept: Najbolj zdravi pustni krofi
Pustna sobota in pustni torek se neizmerno hitro bližata. In katera je najbolj priljubljena sladica v tem času? Seveda, krofi! Maškare in krofi gredo pač z roko v roki. Če si se odločila, da boš letos malo bolj pazila na hrano, vseeno pa se nočeš odpovedati tej pustni klasiki, potem boš navdušena nad današnjim receptom. Ti puhasti, a vseeno kompaktni krofi so popolnoma brez glutena, sladkorja in žitaric, imajo nizko vsebnost ogljikovih hidratov, veliko beljakovin, so veganski in skoraj brez maščob, z enim krofom pa boš zaužila samo okoli 110 kcal. Kaj še čakaš? Kuhalnico v roke in veselo na delo! ?
Najbolj zdravi pustni krofi
Opomba: Aroma krofov je zelo odvisna od tega, kaj boš izbrala: jabolčno čežano ali bananin pire. Če ti je bolj pri srcu okus banane oz. imaš rada bananin kruh, potem se raje odloči zanjo. Si dneva ne predstavljaš brez vsaj enega jabolka? Potem pa je čežana tvoja najboljša izbira. Opcija je tudi bučkin pire, ki pa krofe obarva malo v oranžno barvo. Krofe lahko narediš še bolj zdrave in v maso vmešaš sveže ali zamrznjeno sadje, kot so borovnice in maline, granatno jabolko, goji jagode ali pa kakavova zrna.
Sestavine:
- 2 jedilni žlici kokosove moke
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- ščep soli
- ščep cimeta (oz. več ali manj, odvisno kako ga imaš rada)
- 1 chia ali laneno jajce (poglej recept)
- 1/4 skodelice bananinega pireja, jabolčne čežane ali bučnega pireja
- sladilo po želji in okusu (stevia, kokosov sladkor, agavin sirup,…)
Postopek:
1. Pečico segrej na 175°C.
2. V posodi zmešaj vse sestavine skupaj. Če boš krofe delala s sadjem, ga vmešaj čisto na koncu in zelo nežno.
3. Namasti pekač z malo kokosovega olja. Z žlico napolni pekač za krofe ali pa na navadnem pekaču naredi nekaj krogov. Če nimaš nič od tega pa lahko maso vliješ tudi v pekač za muffine. Masa zadostuje približno za 4 krofe, vendar je ne pozabi malo prihraniti za preliv.
4. Krofe peci približno 8-11 minut oziroma dokler zobotrebec ni popoloma čist, ko ga izvlečeš ven. Za muffine boš morala verjetno malo podaljšati čas pečenja.
5. Medtem, ko se krofi pečejo, malo razredči maso z mandljevim (ali katerim drugim) mlekom. Preliv lahko tudi obarvaš z jedilno barvo, 100% kakavom v prahu, matcho ali pa sokom katerega drugega sadja (jagod, borovnic, rdeče pese,…).
6. Ko so krofi pečeni in malo ohlajeni, jih previdno vzemi iz pekača in po vrhu prelij s prelivom. Lahko jim potreseš tudi z nasekljanimi ležniki, orehi, mandlji, kokosom,…
7. Tako, pa si pripravljena na pusta hrusta!