Veganski recept: Presna mango-kokosova skutina torta
Pričaraj Karibe na krožniku s presno mango-kokosovo ‘cheesecake’ torto, ki ne vsebuje mlečnih izdelkov, sladkorja, moke ali jajc.
Presna mango-kokosova skutina torta
Sestavine:
Za podlogo:
- 1/2 skodelice posušenega nastrganega kokosa (kokosovi kosmiči)
- 1/2 skodelice ovsenih kosmičev
- 1 1/2 skodelice mandljev
- 1/2 skodelice datljev
Za kremo:
- 1 1/2 skodelice indijskih oreščkov
- 1/2 skodelice svežega kokosa
- 1/2 skodelice kokosovega mleka
- 1/2 skodelice kokosovega olja; stopljenega
- 1/2 skodelice limetinega soka
- 4 jedilne žlice kokosovega sladkorja
- 1 mango
- 1 jedilna žlica limetinega soka
Priprava:
1. Najprej namoči indijske oreščke, mandlje in datje v vodo za vsaj 4 ure (v tri različne posodice). S peki papirjem obloži dno okroglega pekača s premerom 16-18 cm.
2. Olupi mango, ga razreži na kose in zmečkaj v pire z 1 jedilno žlico limetinega soka.
3. Za podlogo dobro odcedi mandlje in datlje. V multipraktik dodaj kokosove kosmiče, ovsene kosmiče in datlje ter miksaj toliko časa, da nastane lepljiva in drobljiva zmes. Lahko miksaš manj časa in pustiš vmes nekaj večjih kosov. Mandljevo zmes stresi v pekač, enakomerno razporedi in pritisni ob dno.
4. Odcedi indijske oreščke in jih skupaj s kokosovim mlekom in limetinim sokom stresi v blender in miksaj toliko časa, da nastane gladka, kremasta zmes. Nato dodaj sveži kokos, kokosovo olje in kokosov sladkor. Ponovno zmiksaj. Če je masa pregosta, dodaj malo vode, kokosovega mleka ali limetinega soka. Zmes ne sme biti preredka, ne sme pa vsebovati koščkov.
5. Kremo prelij v pekač na podlogo. Po vrhu z žlico razlij mangov pire, z vilico pa ga razmaži.
6. Torto postavi v zamrzovalnik za vsaj 5 ur, da se popolnoma strdi, nato pa jo pred serviranjem postavi na sobno temperaturo za 10-15 minut.