Veganski recept: Tajske kvinojine kroglice
Brezmesne kvinojine kroglice vsebujejo ogromno beljakovin, poleg tega pa so tudi zelo enostavne za pripravo in v hladilniku zdržijo še vsaj nekaj dni. Osnova kroglic sta kvinoja in čičerika, skorjica pa je narejena iz zdrobljenih arašidov, ki dodajo teksturo in okus.
Tajske kvinojine kroglice
Sestavine (za 2 osebi):
Za kroglice:
- 425 gramov čičerike iz konzerve, sprane in osušene s papirnato brisačko
- 1/2 skodelice kuhane kvinoje (približno 1/4 skodelice surove kvinoje)
- 1/4 skodelice kokosovega sladkorja
- 2 jedilni žlici arašidovega masla
- 2-3 jedilne žlice sojine (ali tamari) omake
- 1/4 skodelice drobno sesekljanega koriandra + za serviranje
- 1/4 čebule, drobno sesekljane
- 1 čajna žlička čili omake
- 3/4-1 skodelico praženih slanih arašidov, zdrobljenih + za skorjico
Za serviranje:
- 2 veliki zeleni bučki
- 1 jedilna žlica olivnega olja
- sok limete
- preostanek sesekljanega koriandra
- sriracha
Priprava:
1. Pečico segrej na 175°C. Na pekač obložen s peki papirjem razporedi čičeriko in jo peci 12-13 minut, da jo dehidriraš. Vzemi iz pečice in pusti, da se popolnoma ohladi. Pečico pusti prižgano.
2. Čičeriko stresi v multipraktik in zmiksaj na nizki hitrosti. Če želiš, lahko čičeriko tudi zmečkaš ročno s pomočjo vilice.
3. Zmiksano čičeriko in preostale sestavine dodaj v posodo in dobro premešaj. Poskusi maso in dodaj sol in poper, če je to potrebno. Če je masa preveč mokra, lahko vanjo streseš malo zdrobljenih arašidov, mandljev ali pa čičerikine moke.
4. Z jedilno žlico zajemaj maso in jo nato z rokami oblikuj v kroglice, ki jih povaljaj v zdrobljenih arašidih.
5. Kroglice polagaj na pekač obložen s peki papirjem in jih nato peci 15 minut. Vsako posebej obrni in peci še dodatnih 10-15 minut. Dlje časa kot jih boš pekla, bolj bodo postajale čvrste.
6. Lahko jih postrežeš z bučkinimi rezanci, ki jih prej popražiš na olivnem olju. Jed pokapaj z limetinim sokom, koriandrom in sriracho.