Veganski recept: Umešana “jajca”

Izgledajo točno tako kot originalna različica!

Ko se odločiš za vegansko prehranjevanje so jajca seveda na prepovedanem seznamu živil. In če si bila tudi ti včasih ljubiteljica umešanih jajc, potem boš navdušena nad tem okusnim veganskim zajtrkom! Umešana “jajca” so v resnici umešan tofu, vendar zaradi dodatka kurkume izgledajo identično kot prava umešana jajca.

Seveda pa jed ni primerna samo za vegane. Če si si zaželela malo spremembe ali pa ti v hladilniku leži tofu in še zdaj ne veš, kako bi ga porabila, potem je zdaj pravi čas!

Umešana tofu “jajca”

Sestavine:

  • 1 jedilna žlica kokosovega olja
  • 1/4 skodelice bele čebule, sesekljane
  • 2 stroka česna, sesekljan
  • 450 g tofuja
  • 1/2 čajne žličke kurkume
  • 1/2 čajne žličke vegete
  • sok 1 limone
  • 1/2 dcl mandljevega mleka
  • sol
  • poper

Priprava:

1. Iz vrečke vzemi tofu in ga popivnaj s papirnatimi brisačkami.
2. V večjo posodo ga razdrobi na manjše koščke, ki jim dodaj kurkumo, vegeto, sok limone, sol in poper. Dobro premešaj in pusti marinirati.
3. Večjo ponev postavi na srednje močen ogenj in v njej stopi kokosovo olje.
4. Dodaj sesekljano čebulo in jo praži toliko časa, da postekleni. Nato dodaj sesekljan česen in vse skupaj praži še kakšno minuto do dve (da porumeni).
5. V ponev dodaj mariniran tofu in na zmernem ognju kuhaj nekaj minut.
6. V tofujevo zmes vlij mandljevo mleko, da nastane bolj sočna konsistenca. Kuhaj še 1 minuto, nato pa odstavi in postrezi s kosom popečenega polnozrnatega kruha.
Bonus: V umešana tofu “jajca” lahko dodaš tudi gobe, paradižnik, špinačo ali katerokoli drugo zelenjavo.

Te morda zanima tudi, kako lahko sama narediš vegansko majonezo in kako lahko čisto vsako sladico narediš vegansko?