Vegansko in brezglutensko: Zdravilne kokosove ploščice s kurkumo
Enostavne za pripravo, brezglutenske, brez oreščkov, veganske in popolne za popoldansko sladkanje ali domačo zabavo!
Če še ne poznaš zdravilnih koristi kurkume, potem je vsekakor prišel skrajni čas, da jih spoznaš! Poleg tega, da je zelo zdrava, pa ima tudi precej specifičen okus, ki mnogim ne ustreza. Dobra novica pa je ta, da je v današnji sladici sploh ne zaznaš!
Kokosove ploščice s kurkumo
Sestavine:
Za kokosovo podlogo:
- 1 1/3 skodelice kokosove moke
- 1/2 skodelice javorjevega sirupa
- 1/2 skodelice ekstra deviškega kokosovega olja; stopljenega in ohlajenega
Za karamelno plast:
- 20 medjool datljev; izkoščičenih, namočenih v topli vodi
- 2-3 jedilne žlice kokosove smetane (gosta krema na vrhu polnomastnega kokosovega mleka)
- 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
- 1 čajna žlička kurkume (neobvezno)
Za čokoladni preliv:
- 180 g (veganske) temne čokolade; sesekljane
- 1 jedilna žlica ekstra deviškega kokosovega olja
Priprava:
1. S peki papirjem obloži pekač velikosti 20 x 20 cm. Robovi naj gledajo ven.
2. V srednje veliki posodi zmešaj kokosovo moko, javorjev sirup in kokosovo olje. Pomagaj si z žlico ali spatulo. Testo pusti stati nekaj minut, da kokosova moka absorbira vlago.
3. Medtem ko podloga očiva, odcedi datlje in jih stresi v multipraktik ali blender. Dodaj 2 jedilni žlici kokosove smetane, vanilijo in kurkumo ter zmiksaj do gladkega. Med miksanjem boš morala vsake toliko časa malo postrgati stranice. Dodaj še tretjo žlico kokosove smetane, če je to potrebno.
4. Kokosovo podlog enakomerno razporedi po pekaču in jo pritisni ob dno.
5. Karamelno enakomerno razporedi po podlogi.
6. Postavi pekač v hladilnik, ta čas pa naredi preliv.
7. V posodici stopi čokolado in kokosovo olje. To lahko narediš ali v mikrovalovni pečici ali pa na vodni kopeli. Stopljeno čokolado prelij po ploščicah-
8. Postavi v hladilnik in pusti ohlajati 30 minut do eno uro. Ko so ploščice strijene, jih vzemi iz pekača, odstrani peki papir in z ostrim nožem razreži na kocke. Nož lahko prej zmočiš pod vročo vodo, kar ti bo olajšalo rezanje.
9. Shranjuj v hladilniku.