fbpx

Vegansko in presno: Kokosove ploščice s čokolado

Slastne s čokolado prelite kokosove ploščice so naravno oslajene z datlji, poleg tega pa tudi brezglutenske in enostavne za pripravo. Odlične so kot hitra in zdrava sladica ter za hiter dvig energije.

Kokosove ploščice s čokolado

Sestavine:
Za ploščice:

  • 250 g (2 skodelici) izkoščičenih datljev
  • 100 g (1/2 skodelice) sončničnih semen
  • 150 g (1 3/4 skodelice) orehov
  • 1 jedilna žlica vanilijevega ekstrakta
  • 2 jedilni žlici cimeta v prahu
  • 75 g (1/2 do 2/3 skodelice) naribanega kokosovega masla
  • 50 g (1/2 skodelice) suhega nastrganega kokosa

Za čokoladno-kokosov preliv:

  • 75 ml (1/3 skodelice) kokosovega olja
  • 50 g (1/31/2 skodelice) kokosovega masla
  • 2 zvrhani jedilni žlici presnega kakava v prahu
  • 1 jedilna žlica lucume v prahu (ali dodatna jedilna žlica kakava v prahu)
  • 2 jedilni žlici javorjevega sirupa
Vegansko in presno: Kokosove ploščice s čokolado
(Trinity Kitchen)

Priprava:

Za ploščice:
1. Datlje namoči vodo za eno uro, nato pa jih odcedi.
2. Sončnična semena v multipraktiku zmelji v prah (ne bo tako fin kot moka).
3. Dodaj orehe, odcejene datlje, cimet, vanilijo in zmiksaj v kompaktno in lepljivo zmes, ki ima vmes še koščke.
4. Kokosovo maslo naribaj in dodaj v multipraktik skupaj s suhim nastrganim kokosom ter na hitro zmiksaj. Ko stisneš zmes s prsti, bi se morala držati skupaj.
5. Pravokotni pekač velikosti 22 x 15 cm obloži s peki papirjem in zmes enakomerno razporedi po njem ter jo pritisni ob dno. Postavi v hladilnik in naredi čokoladni preliv.

Za preliv:
6. Na vodni kopeli (v posodo z vročo vodo položi malo večjo posodo z oljem in maslom) stopi kokosovo olje in kokosovo maslo.
7. Dodaj kakav v prahu, lucumo v prahu in javorjev sirup ter dobro premešaj, da ne bo nobenih grudic.
8. Čokoladno-kokosov preliv prelij po vrhu ploščic in enakomerno razporedi po površini.
9. Za pol ure postavi v hladilnik ali zamrzovalnik (lahko tudi za dlje, če se boš kasneje sladkala).
10. Razreži na koščke, postrezi in uživaj!