Vegansko in presno: Vanilijeva “skutina” pita

Skutina pita brez skute!

Veganska sladica, ki bo navdušila tudi nevegane, je pripravljena v le treh enostavnih korakih. Najboljše pri tem receptu pa je to, da lahko narediš iz mase več manjših pit ali eno večjo.

Vanilijeva “skutina” pita

Sestavine:
Za čokoladno-mandljevo podlogo:

  • 1 skodelica mandljev (namočeni v vodi 3 ure)
  • 1/2 skodelice orehov
  • 1/3 skodelice suhega nastrganega kokosa
  • 8 medjool datljev, izkoščičenih
  • 1/4 skodelice kokosovega sladkorja
  • 2 jedilni žlici kakava v prahu
  • 1/4 čajne žličke soli

Za vanilijevo-skutin nadev:

  • 1 1/2 skodelice indijskih oreščkov (namočeni v vodi vsaj 3 ure)
  • 1/3 skodelice agavinega sirupa (ali 1/2 skodelice javorjevega sirupa za nepresno različico)
  • 1/4 skodelice limoninega soka
  • 1/3 skodelice kokosovega olja
  • 1/2 čajne žličke vanilije v prahu (ali sredico 1 stroka vanilije)

Za okras:

  • 1 skodelica gozdnih sadežev
  • agavin sirup
  • limonin sok
Vegansko in presno: Vanilijeva "skutina" pita
(Hot For Food Blog)
Priprava:

1. Za podlogo: Mandlje in orehe zmiksaj v multipraktiku v moko. Dodaj še vse ostale sestavine in miksaj toliko časa, da nastane lepljiva zmes. Z rokami pritisni zmes ob dno in ob rob večjega okroglega pekača za pite, ki mu lahko odstraniš dno ali pa 4 manjše posodice za pite.
Nasvet: Če ti je vseeno ali je pita presna ali ne, potem je postavi za 8-10 minut v pečico segreto na 160°C. Oreščki se bodo malo popražili in še izboljšali okus pite. Podloga naj se potem popolnoma ohladi, preden dodaš “skutin” nadev.
2. Za skutin nadev: V visoko zmogljiv blender stresi vse sestavine in zmiksaj v gladko zmes. Morda bo trajalo malo dlje časa, saj mora biti zmes popolnoma gladka. Vmes bo morda potrebno s pomočjo spatule postrgati oreščke s stene blenderja. Zmes nato prelij v podlogo tik pod zgornjim robom. S pomočjo spatule postrgaj iz blenderja vse do zadnje kapljice kreme. Za 2-4 ure ali čez noč jih položi v zamrzovalnik.
Preden pite postrežeš, jih tajaj na sobni temperaturi 10 minut.
3. Za okras: Na sobni temperaturi odtajaj zamrznjene gozdne sadeže ali pa sveže sadeže zmešaj z dvema mericama limoninega soka z eno merico agavinega sirupa in pusti namakati 30 minut. Gozdne sadeže s sokom vred prelij po vrhu skutinih pit.