Vegetarijanski wellington z okusno bučo, kostanjem in brusnicami

Zimska dobrota, ki jo mnogi radi pripravijo za novoletno večerjo v mesni obliki, je doživela vegetarijansko preobrazbo! Wellington z masleno bučo, kostanjem in brusnicami bo zagotovo navdušil tako vegetarijance kot tudi ljubitelje mesa. Ta jed je tako zelo okusna, da se bodo tvoji povabljenci za mizo prepirali, komu bo pripadal zadnji kos!

Vegetarijanski wellington z masleno bučo, kostanjem in brusnicami

Sestavine:

  • 1 maslena buča – prepolovljena, olupljena in brez semen (kako to preprosto storiš, si oglej tukaj)
  • 2 jedilni žlici olivnega ali stopljenega kokosovega olja
  • 1 rdeča čebula, drobno nasekljana
  • 2 stroka česna, drobno nesekljana
  • nekaj vejic rožmarina, drobno nasekljane
  • 300 g gob, drobno nasekljane
  • 25 g posušenih jurčkov – namoči jih v vrelo vodo za 30 minut in drobno nasekljaj
  • curek suhega sherryja
  • 200 g oz. vrečka toplotno obdelanega kostanja, nasekljanega
  • 500 g pripravljenega listnatega testa
  • moka – za posipanje pulta
  • 2 jedilni žlici brusnične omake
  • 1 jajce – za glazuro
  • lovorjevi listi, rožmarin in sveže brusnice – po želji za okras

Vegetarijanski wellington (Slika: nytimes.com)Priprava:

1. Segrej pečico na 180°C.
2. Najprej pripravi nadev: masleno bučo stresi v velik pekač, dobro začini (sol, poper) in dodaj 1 jedilno žlico olivnega olja ter dobro premešaj. Postavi v pečico za 20-30 minut oz. dokler se buča ne zmehča in malo porjavi na robovih. Nato vzemi pekač iz pečice.
3. Drugo žlico olja zlij v ponev, dodaj čebulo, dobro začini in praži 2 do 3 minute, da se čebula zmehča. Dodaj česen in rožmarin in praži 1 minuto, nato pa še gobe in kuhaj 5 do 6 minut, da se zmehčajo. Povečaj temperaturo in dodaj curek sherryja ter pusti 1 minuto, da se ustvarjajo mehurčki. Na koncu vmešaj kostanj in kuhaj še nekaj minut. Poskusi in začini, če je to potrebno. Odstrani z ognja in pusti, da se malo ohladi.
4. Razvaljaj testo na pravokotnik velik približno 30×40 cm. Nadev z gobami z žlico razmaži po testu in pusti na robovih malo praznega prostora. Vzdolž po sredini naloži masleno bučo in jo pokapaj z brusnično omako.
5. Robove testa navlaži z vodo in jih povleci navzgor ter stisni skupaj. Previdno premakni wellingtona na pekač s stisnjeno stranjo obrnjeno navzdol.
6. S čopičem namaži razžvrkljano jajce po testu. Postavi wellingtona v pečico in peci 40 do 45 minut oz. dokler ni testo zlato-rjave barve in puhasto. Če opaziš, da se na zgornji strani testo preveč zapeka, ga pokrij s srebrno alu folijo.
7. Nato vzemi pekač iz pečice in wellingtona prestavi na servirni krožnik. Po želji okrasi z lovorjevimi listi, rožmarinom in brusnicami, razreži in serviraj.

Želiš omejiti vnos kalorij v telo? Potem je čas za zelenjavne špagete, ki jih lahko pripraviš na tisoč in en način!