Jesenski okusi: Maslena buča

Ko vstopimo v jesenski čas in začne listje na drevesih spreminjati svojo zeleno barvo v oranžne odtenke, se tudi na policah prehrambenih trgovin najde vedno več oranžne barve v obliki slastnih buč. Jesenske buče so precej drugačne od poletnih (kot so na primer zucchini bučke), saj imajo trdo lupino, ki pa ni užitna. Prav zaradi trše lupine so tudi dlje obstojne in jih imamo lahko kar nekaj časa zgolj za okras preden jih vključimo v jesensko jed.

Hranilne lastnosti
Maslena buča je zelo hranilna. Oranžno meso je polno vitaminov A in C in ima naravno sladkast okus, ki je še bolj izrazit, ko ga popražimo. Ne vsebuje maščob in holesterola ter je zelo nizkokalorično živilo, saj 100 g bučnega mesa vsebuje zgolj 44 kcal. Bučna semena pa so polna beljakovin in za srce zdravimi maščobami.
Meso lahko pripravimo na ogromno različnih načinov. Lahko ga skuhamo ali spečemo, zmečkamo v pire, naredimo juhe in enolončnice ali pa ga dodamo k drugim jedem za jesenski priokus.

Kako izbrati masleno bučo?
V trgovini glej za bučami, ki so svetlo bež barve, brez globokih rezov in odrgnin, samo površinska opraskanost pa je popolnoma normalna. Nato jo potežkaj v rokah in izberi tisto, ki se ti zdi težka za svojo velikost. Izogibaj se bučam, ki imajo rjave lise ali vdolbine, saj se tam lahko začnejo proizvajati bakterije in plesen. Hrani jo v hladnejšem in temnejšem predelu v kuhinji, ki pa ni potrebno, da je hladilnik, kjer bo zdržala tudi več tednov.

Kako olupimo masleno bučo in odstranimo semena?
Če nisi med najbolj močnimi ali se bojiš, da bi se vrezala, si lahko pomagaš tako, da bučo z vilicami prešpikaš in jo 2 minuti greješ v mikrovalovni pečici. To bo zmehčalo lupino in lupljenje bo precej lažje in hitrejše.
Nato odreži stebel in spodnji del, tako da sta oba konca ploska. Zdaj jo prereži na pol tam, kje se ožji del začne debeliti in na vsaki polovici odstrani lupino z lupilcem za krompir. Ko sta obe polovici olupljeni, ju razreži po dolžini na pol. S kovinsko žlico odstrani semena, ki jih lahko samostojno popražiš, saj so zelo zdrava in okusna. Oranžno meso razreži na poljubno velike kose. Za hiter prigrizek jih lahko malo posoliš in preliješ z nekaj žlicami olivnega olja ter na peki papirju in velikem pekaču popečeš v pečici (30-40 minut na 200 stopinjah).

Celotni proces si lahko ogledaš tudi v kratkem videu:

Imaš rada palačinke? Naredi si jih na malo drugačen način!