fbpx

Presna in veganska bučkina pita

Bučkina pita se sliši kot zelo zdrava sladica, konec koncev je narejena iz buč, ane? Tudi približno ne in je daleč od zdravega, saj je originalni recept za testo večinoma iz masla in bele moke, fila pa vsebuje ogromno smetane, ki je prepojena z nezdravimi maščobami. Telo ti bo zelo hvaležno, če boš namesto klasične pite letos naredila to popolnoma presno, brezglutensko in vegansko različico. Ali smo že omenili, da je poleg tega, da je zelo zdrava tudi naravnost božanska? Vsebuje ogromno vlaknin, malo holesterola in precej manj natrija kot originalna pita.

Ko boš enkrat ugriznila v skorjico pri tej veganski piti, ki je narejena iz mandljev, indijskih oreščkov, datljev, rozin in kokosa, ne boš nikoli več želela jesti klasične. Sladka, slastna in mehka tekstura je popolnoma nekaj drugega kot trda maslena skorja pri klasični bučni piti.

Nadev je narejen iz surove buče in za tiste, ki je še nikoli niste jedle v nekuhani obliki – okus je rahlo sladek in malo hrusta, podobno kot jabolko. Banana doda nekaj naravne sladkosti, začimbe pa nam pričarajo praznike.

Presna in veganska bučkina pita

Sestavine:
Osnova:

  • 1/2 skodelice mandljev
  • 1/2 skodelice indijskih oreščkov
  • 3/4 skodelice izkoščičenih datljev (približno 18 manjših)
  • 1/2 skodelice rozin
  • 1/4 skodelice kokosove moke
  • 1/4 čajne žličke morske soli

Nadev:

  • 1 majhna buča (4 skodelice), olupljena in razrezana – kako to najlažje narediš si poglej tukaj
  • 10 izkoščičenih datljev
  • 1 srednje velika banana
  • 1/4 skodelice nesladkanega mandljevega mleka
  • 1 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1 čajna žlička muškatnega oreščka
  • 1/4 čajne žličke zmletih klinčkov
  • 3 žlice kokosovega olja
  • 1/4 skodelice kokosove moke za okras

Priprava:

1. Pripravi okrogel pekač s premerom 22 cm.
2. Sestavine za osnovo stresi v multipraktik in miksaj dokler ne nastane krhka tekstura podobna drobljencu (približno 1 minuto).
3. Zmes stresi v okrogel pekač in ga s pomočjo prstov razporedi po dnu in tudi malo v višino po stranici. Pekač postavi v hladilnik.
4. Vse sestavine za nadev, razen kokosove moke, stresi v mešalec in mešaj toliko časa, da dobiš popolnoma gladko zmes (nekaj minut).
5. Okrogel pekač s skorjo vzemi iz hladilnika in vanj vlij nadev. Po vrhu potresi kokosovo moko in zopet postavi za nekaj ur v hladilnik.
6. Uživaj v zdravi jesenski sladici!