fbpx

Visoko vlakninski zajtrk: Kostanjeva kaša

Naj kostanj ne bo le jesensko živilo, saj je izjemno zdrav, poleg tega pa ga tekom celega leta lahko kupiš že olupljenega in skuhanega/pečenega v vrečki, zaradi česar je kot nalašč za pripravo slastnih jedi.

Brezglutenska kostanjeva kaša vsebuje ogromno vlaknin, vitamin B, zdrave prebiotike, ki ohranjajo dobro prebavo, in ogljikove hidrate, ki dolgo časa ohranjajo stabilno raven krvnega sladkorja.

Če si ljubiteljica slanega zajtrka, potem boš navdušena nad spodnjim receptom!

Kostanjeva kaša

Sestavine:

  • 4 skodelice zelenjavne jušne osnove
  • 5 cm dolgo ingverjevo korenino, olupljeno in na tanko narezano
  • 1 janeževo zvezdo
  • 1 cimetovo paličico
  • 1 manjša čebula ali 1/2 velike, sesekljana
  • 2 skodelici skuhanih/spečenih in olupljenih kostanjev
  • 170 g šitake gob
  • koriander
  • čili olje ali sriracha

Priprava:

1. V večji kozico naj počasi vre jušna osnova, ingver, čebula, cimet in janeževa zvezda.
2. V posodo stresi kostanj.
3. Iz kozice vzemi ingver, janeževo zvezdo in cimet, skuhano čebulo z jušno osnovo pa dodaj kostanju.
4. Zmiksaj s paličnim mešalnikom ali v blenderju/multipraktiku v gosto in gladko zmes.
5. Poskusi in po potrebi začini s soljo in poprom.
6. Šitake gobe nareži na manjše kose in jih praži 6-8 minut na ponvi s tremi jedilnimi žlicami olivnega olja dokler ne postanejo hrustljave in rjave barve.
7. Kostanjevo kašo prelij v skodelico, po vrhu dodaj prepražene gobe in okrasi s svežim koriandrom, narezanimi kostanji in prelij s sriracha omako.

(Vir: Well+Good)