Vzgoja: Kako otroka naučiti potrpežljivosti

Nihče ni bolj neučakan kot malček, ki zahteva prigrizek, ki ga mora dobiti takoj ZDAJ. In sploh ni važno, ali si ravno sredi nečesa pomembnega. Potrpežljivost ni vrlina, ko gre za to starostno skupino – ali pač?

Ja, po besedah doktorja Harveyja Karpa obstaja tehnika, ki jo lahko prakticiraš tudi v najzgodnejši fazi otrokovega otroštva, da izboljšaš njegovo sposobnost za čakanje: imenuje se “raztezanje potrpežljivosti”.

Kaj je “raztezanje potrpežljivosti”? Raztezanje potrpežljivosti zahteva postopni pristop k učenju malčkov, kako čakati na tisto, česar si želijo. Končni cilj je, da mu to daš, vendar moraš pred izpolnitvijo njegove prošnje izvesti zakasnitev (le nekaj sekund).

Primer: Recimo, da te otrok prosi za skodelico soka, ko mu pripravljaš zajtrk. Namesto, da mu ga takoj daš, reci: “Sok? Sok bi rad/-a pil/-a?” Ko sok naliješ v kozarček in mu/ji ga že skoraj daš, se ustavi in reci: “Počakaj! Samo sekundico!” in se obrni, kot da boš še nekaj na hitro naredila, potem pa mu/ji sok po nekaj sekundah daj in otroka pohvali: “Zelo pridno si počakal/-a!”

Kaj s tem otroka učiš: Svojega malčka s tem nisi samo nagradila za čakanje, ampak si ga tudi naučila dragocene lekcije o svoji osebni integriteti: mama se vedno drži tistega, kar reče.

Glede “razteznega” dela: Ko se tvoj malček navadi na to taktiko, še naprej podaljšuj čas čakanja. (Začni s petimi sekundami, nato pa podaljšaj na 10, 20, 60 in tako naprej.) Otroci se navsezadnje zelo hitro učijo. Poučevanje potrpežljivosti je možno v vsaki starosti.