fbpx

Yerba Mate: Je argentinski napitek bolj zdrav od kave in čaja?

Obstajajo nekateri argentinski običaji, ki bi si jih vsekakor želeli vključiti v našo vsakdanjo rutino: si za polnočni zrezek, ki mu sledi peturni ples? Ja, ko bi le lahko. Ampak yerba mate, nacionalna pijača Argentine pa je nekaj, kar bi z veseljem pili. Ne čisto čaj in ne čisto kava, yerba mate je trenutno zelo v trendu po celem svetu.

Kaj je yerba mate? To je pijača iz zimzelene rastline, ki je v tesnem sorodstvu z bodiko. Tradicionalno posušene liste in vejice rastline namočijo v vročo (ne vrelo) vodo in pijejo kot čaj.

Ali vsebuje kaj kofeina? Ja. Skodelica yerba mate vsebuje 73 miligramov kofeina – skodelica kave za primerjavo vsebuje 93 miligramov kofeina, skodelica zelenega čaja pa 35 miligramov kofeina.

Kakšne so koristi? Ni hitrega dviga kofeina in nato padca, kakršnega povzroči kava. Po yerba mate ti srce ne začne razbijati kot po popiti skodelici kave. Tako kot zeleni čaj pa yerba mate vsebuje l-teanin – aminokislino, ki ublaži tesnobo in izboljšuje kvaliteto spanca. Yerba mate ima tudi več polifenolov (protivnetnih antioksidantov) kot zeleni čaj in vsebuje vitamin C, ki pomaga pri stimulaciji kolagena in zdravih antioksidantov, ki pomagajo razširiti krvne žile.

Kakšen ima okus? Čeprav je yerba mate po barvi podobna zelenemu čaju, pa je okus presenetljivo nevtralen – za razliko od zelenega čaja, ki ima grenak okus, če ga nepravilno pripraviš.