Zajtrk: Veganska kvinojina fritata
Fritata brez jajc? Ja, tudi to je mogoče! Veganska kvinojina fritata je odlična za vnaprej pripravljen zajtrk ali pa malico. “Beljakovine iz kvinoje in železo v zeleni zelenjavi zagotavljajo dodaten hranilni zagon za začetek dneva. Odlična je tudi hladna s solato, kot nasitno kosilo,” je v svoji kuharski knjigi “The Self-Care Cookbook: Easy Healing Plant-Based Recipes” zapisala lastnica recepta Gemma Ogston. “Čičerikina moka v kombinaciji z vodo tvori jajcem podobno zmes,” še dodaja Gemma, kar je zares zanimivo.
Veganska kvinojina fritata
Sestavine:
- 3 jedilne žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 150 g gob; drobno nasekljanih
- 1 majhna čebula; olupljena in drobno nasekljana
- 1 majhna rdeča paprika; očiščena in drobno nasekljana
- 3 stroki česna; olupljeni in nasekljani
- 250 g listnatega ohrovta ali špinače; nasekljanega
- 1 2/3 skodelice čičerikine moke
- sol in poper
- 1/2 skodelice kuhane kvinoje (skuhaj 3 jedilne žlice surove)
- 1 majhen šop peteršilja; nasekljan
Priprava:
1. Pečico segrej na 220°C. Okrogel pekač s premerom 23 cm obloži s peki papirjem.
2. V veliki ponvi na srednjem ognju segrej polovico oljčnega olja. Dodaj gobe, čebulo in poper ter kuhaj do mehkega približno 5 minut. Dodaj česen in ohrovt ali špinačo ter kuhaj približno 5 minut, da oveni, nato odstavi z ognja.
3. V večji skledi zmešaj čičerikino moko, preostalo olivno olje in 1 1/2 skodelice vode, da nastane testo. Začini s ščepcem soli in popra. Dodaj kuhano zelenjavo, kvinojo in peteršilj. Mešaj, da se vse sestavine povežejo. Zmes vlij v obložen pekač in peci 18 do 20 minut.
4. Vzemi iz pečice in pusti ohlajati 5 minut. Razreži na kose in po želji postrezi s solato.
Opomba: Testo iz čičerikine moke deluje enako kot jajca, zato lahko jed pripraviš tudi v obliki umešanih jajc. Testo praži na veganskem maslu ali olivnem/kokosovem olju v ponvi na nizkem ognju in konstantno mešaj. Po vrhu potresi nekaj nasekljanega drobnjaka in peteršilja ter postrezi s solato.