Zakaj bi morala oreščke pred uživanjem vedno prepražiti

Mnogo ljudi preskoči praženje oreščkov preden jih uporabi v receptih, jih uživa samostojno ali potrese po solati, ker se jim zdi celotni postopek preveč zamuden. Vendar pa je uživanje nepraženih oreščkov velika napaka. Zakaj?

Ko oreščkov pred uživanjem ne prepražiš, s tem žrtvuješ okus in teksturo. In ne mislimo le malo okusa, ampak ogromno! Če sama delaš arašidovo maslo, potem ti polagamo na srce, da arašide pred miksanjem vedno prepražiš, saj boš s tem opazno izboljšala okus.

Surovi oreščki so sami po sebi resda okusni, ampak ko jih toplotno obdelaš, s tem sprostiš olja in narediš bolj inteziven okus. Poleg vsega tega pa jih narediš tudi bolj hrustljave in lažje prebavljive.

Praženje oreščkov je na srečo zelo enostavno. In opozarjamo te, ko boš enkrat poskusila prepražene, ne boš nikoli več želela jesti surovih!

 

Postopek:

1. Pečico segrej na 175°C. Pekač za peko piškotov obloži s peki papirjem.
2. Oreščke razporedi po pekaču, da so v enem sloju. Postavi pekač v segreto pečico in peci 5-10 minut, vmes pa jih enkrat premešaj.
3. Bodi pozorna na barvo oreščkov, da zunanjost le malo potemni. Veliko bolje je, da imaš malo manj prepražene kot cel pekač zažganih.

Opomba: Če si želiš počasnejše praženje, lahko pečico segreješ tudi le na 150°C, vendar se s tem čas pečenja podvoji, torej oreščke pečeš 20 minut. Nekateri celo trdijo, da daljše praženje pri nižji temperaturi ustvari še bogatejši okus.

Pozor: Oreščke, ki vsebujejo spojino asparagin, kakršni so mandlji, moramo peči pri nižji temperaturi (maksimalno 130°C), da se izognemo tvorbi akrilamida, ki je nevrotoksin in je rakotvoren.