Zakaj bi morala piti čaj iz presnega kakava

V 18. stoletju je bila čokolada v obliki toplega napitka prav tako priljubljena kot kava in čaj. Ampak namesto goste, kremaste skodelice vroče čokolade z obilico sladkorja, kot jo poznamo danes, so naši predniki čokolado pili v razredčeni obliki – presna kakavova zrnca so namočili v skodelici vroče vode. Sčasoma pa je šel kakavov napitek v pozabo, saj sta kava in čaj postajala vedno bolj priljubljena. Vse do danes, ko se ta bogat napitek zopet vrača v skodelice. Zakaj? Poleg njegove čokoladne arome, ki je preprosto nepremagljiva, te tudi v trenutku poživi, zahvaljujoč kofeinu in teobrominu (blag stimulans), telesu pa zagotovi tudi obilico antioksidantov.


Kakavov čaj ali “kuhano čokolado” se pripravi iz presnih kakovovih zrnc in vrele vode, v kateri jih namakaš nekaj minut. Napitku dodaj še kakšno naravno sladilo (agavin sirup, javorjev sirup, stevia,…) in ga uživaj vročega ali mrzlega.

Kakavov čaj lahko pripraviš tudi v kombinaciji z belim, črnim ali zelenim čajem. Kaj praviš na kokosov črni čaj, kateremu dodaš kakavova zrnca?

Čaj iz presnega kakava

Sestavine:


  • 1 jedilna žlica presnih kakavovih zrnc
  • 1 skodelico vrele vode
  • Dodatki po želji: mleko, sladkor ali naravna sladila,…
  • Začimbe po želji: cimet, muškatni orešček, ingver,…
(thepaleofox.wordpress.com)
(thepaleofox.wordpress.com)

Priprava:

1. Zavri skodelico (slabe 3 dcl) vode.
2. Stresi vanjo jedilno žlico presnih kakavovih zrnc in pusti, da se namakajo 5 do 10 minut.
3. V napitek lahko dodaš mleko, sladkor ali naravno sladilo, cimet, muškatni orešček,…
4. V hladnejšem delu leta bolj prija topel, v vročih poletnih dneh pa te bo lepo osvežil ledeno mrzel, ki mu lahko dodaš kocke ledu narejene iz (kokosovega) mleka.

Vse pravice pridržane © 2023 Modna.si