Domov » Lepota & zdravje » Zakaj bi morala sodo bikarbono uporabljati tudi na koži!

Zakaj bi morala sodo bikarbono uporabljati tudi na koži!

Lepota & zdravjeNega
Zakaj bi morala sodo bikarbono uporabljati tudi na koži!
📷

Soda bikarbona ni stalnica samo na kuhinjskih policah za uporabo pri peki slaščic in odstranjevanju neprijetnega vonja v hladilniku, ampak se pogosto znajde tudi v DIY domačih negah za obraz. Lepotne obsedenke so odkrile celo vrsto načinov, kako to multiuporabno živilo vključiti v lepotno rutino. Od mešanja sode bikarbone v šampone za lase do uporabe tega belega praška namesto zobne paste, saj temeljito očisti in osveži ustno votlino.

Kot negovalna sestavina pa lahko soda bikarbona pomaga tudi pri lajšanju težav s kožo. “Lahko se uporablja v številne namene, kot blag piling nežno odstrani odmrle kožne celice s površine kože (ali celo ostanke sprejev in krem za porjavitev kože) ali pa kot pomirjujoči tretma za lokalno zdravljenje aken, saj ima odlične antibakterijske lastnosti,” razlaga dr. Jessica Weiser, dermatologinja na New York Dermatology Group v New Yorku.

[instagram_emb url=”https://www.instagram.com/p/_UnFa8heyv/?taken-by=modna.si”]

Preden pa pospraviš vse negovalne izdelke s police v predal in tečeš v kuhinjo po sodo bikarbono, pa te dr. Weiser opozarja, da je tako kot pri vsakem negovalnem tretmaju, tudi pretirana uporaba sode bikarbone lahko škodljiva in privede do izsušene in razdražene kože. Prav tako pa ti toplo odsvetujemo uporabo sode bikarbone, če je tvoja koža suha, pordela ali imaš na koži odprte rane.

Ko na novo vključuješ neko sestavino v negovalno rutino, vedno začenjaj z njeno uporabo postopoma. “Zaradi tveganja, da tvoja koža postane suha in občutljiva, začni z uporabo sode bikarbone najprej enkrat tedensko,” ti svetuje dr. Weiser. “Če vidiš, da tvoja koža ta domači tretma dobro prenaša, lahko uporabo povečaš na dvakrat tedensko.”

Poglej si še, katera neobičajna sestavina ti tudi pomaga do lepe kože!