fbpx

Zakaj bi morali v svojo kavo dodajati cimet

Vsak pravi ljubitelj kave se bo strinjal s tem, da kava ni le napitek, ampak doživetje. Poleg neskončnih okusov, ki so na voljo v kavarnah in supermarketih, je na voljo tudi ogromno kavnih trikov, s katerimi bo okus tvoje najljubše jutranje pijače še boljši.

Poleg preprostega užitka ponuja kava več različnih prednosti. Zagotavljala naj bi zaščito pred raznimi boleznimi. Kava, ki jo piješ vsak dan, naj bi pomagala bolje predelati krvni sladkor, ščitila pred srčnim popuščanjem in možgansko kapjo ter zmanjšala možnosti za razvoj raka debelega črevesa, Parkinsonove bolezni in Alzheimerjeve bolezni. Dnevna skodelica kave lahko tudi zmanjša tveganje za depresijo, pomaga pri ohranjanju zdrave telesne teže, poveča raven energije in ti pomaga živeti dlje.

Čeprav ima kava že sama po sebi izjemne koristi za zdravje, je tisto, kar dodaš v njo, zelo pomembno saj lahko s tem ali še povečaš koristi ali pa jih povsem izničiš. In ker si vsi želimo še več koristi, bi morali v svojo kavo začeti dodajati cimet. Zakaj?

Zakaj bi morali v svojo kavo dodajati cimet
Cimet (Vir: Profimedia)

Cimet ima še več koristi za zdravje

Težava pri veliko slastnih stvareh, ki jih damo v kavo, je, da imajo pogosto veliko dodanega sladkorja in konzervansov na kemični osnovi. Tudi osnovni sladkorni nadomestki lahko vsebujejo škodljive dodatke. Umetna sladila lahko dejansko povzročijo povečanje telesne mase zaradi sprememb v črevesju, ki jih povzroči njihovo zaužitje.

Po drugi strani pa je cimet naravno prisotna začimba. Pravzaprav je ena najbolj priljubljenih začimb, takoj za črnim poprom, in ena najboljših začimb za tvoje zdravje. Polovica čajne žličke cimeta na dan naj bi izboljšala krvni sladkor, holesterol, LDL holesterol in trigliceride.

Tako kot kava ima tudi cimet veliko koristi za zdravje, vključno z zniževanjem krvnega sladkorja in zaščito pred boleznimi srca in ožilja, rakom, Alzheimerjevo boleznijo in multiplo sklerozo. Kombinacija cimeta z jutranjo kavo poveča zaščitne lastnosti in ko oboje uživaš redno, se zdravstvene koristi množijo.

Cimet lahko v kavo dodaš tako, da ga skupaj z mleto kavo vmešaš v vodo ali pa ga potreseš po spenjenemu mleku ali smetani. Še ena možnost pa so cimetove palčke, ki jih lahko dodaš v skodelico kave kot dekoracijo.