Zakaj bi morali vsak dan uživati orehe

Eden od najpomembnejših korakov, ki jih moramo storiti za boljše splošno zdravje – od prebave, srca do možganov in celo kože – je dati prednost hranljivi prehrani. Obstaja veliko zdravih živil, izstopa pa eno živilo, ki lahko koristi tako tvoji koži kot tudi možganom in to so orehi.

Orehi za zdravje kože

Vključevanje orehov v uravnoteženo prehrano je koristno za krepitev zdravja kože. Orehi izstopajo kot odličen vir omega-3 maščobnih kislin, zlasti alfa-linolenske kisline (ALA). Te zdrave maščobe igrajo ključno vlogo pri ohranjanju pregradne funkcije kože, ki je ključni del zadrževanja vlage in preprečevanja vdora dražečih snovi. To pa prispeva h gladki, hidrirani koži, kar zmanjša verjetnost težav, kot sta izsušenost in ekcem.

Orehi so bogati tudi z antioksidanti, kot so vitamin E in polifenoli. Antioksidanti ščitijo kožo pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo okoljski dejavniki, kot so UV-žarki in onesnaženje. Oksidativni stres lahko povzroči prezgodnje staranje, vključno z gubami in izgubo elastičnosti kože. Antioksidanti v orehih z nevtralizacijo prostih radikalov pomagajo ohranjati kožo mladostno in sijočo kožo.

Protivnetne lastnosti orehov še povečajo njihove koristi za kožo. Kombinacija omega-3 maščobnih kislin in antioksidantov pomaga pri boju proti vnetjem, ključnim dejavnikom pri različnih kožnih obolenjih, vključno z aknami, luskavico in ekcemom. Poleg tega prisotnost cinka v orehih podpira celjenje kože in pomaga pri obvladovanju vnetnih kožnih stanj.

Čeprav lahko orehi prispevajo k bolj zdravi koži, jih je treba uživati kot del uravnotežene prehrane. Prekomerno uživanje orehov lahko privede do prekomernega vnosa kalorij, saj vsebujejo veliko maščob (čeprav zdravih). Za najboljše rezultate pri zdravju kože je treba orehe kombinirati z drugimi koži prijaznimi navadami, kot je hidracija, uporaba kreme za sončenje in upoštevanje nežne rutine nege kože.

Orehi - Modna.si
Orehi (Foto: Envato Elements)

Orehi za zdravje možganov

Antioksidanti, ki so prisotni v orehih, rešujejo uničenje možganskih celic, ki ga povzročajo prosti radikali, kar zagotavlja ščit za spomin in celo povečuje moč spomina. Poleg tega so orehi zaslužni za pospešitev obdelave informacij, kar kaže na njihov potencial za podporo kognitivnih funkcij.

Poleg spomina so orehi cenjeni kot hrana za možgane, polni maščobnih kislin omega-3 in antioksidantov, ki zmanjšujejo poškodbe možganov in krepijo aktivnosti možganskih celic.

Vključitev orehov v prehrano služi kot holistični pristop k prehrani možganov, od izboljšanja spomina do podpore kognitivnih funkcij in ublažitve tveganja duševnega upada.

Skratka, lahko rečemo, da ti okusni oreščki nudijo večplastne koristi. Kot vir omega-3 maščobnih kislin, antioksidantov in drugih bistvenih hranilnih snovi se orehi ne pojavljajo le kot zaveznik pri zdravju kože, ampak tudi kot skrivno orožje, ko gre za zdravje možganov. Vključitev teh s hranili bogatih oreščkov v uravnoteženo prehrano je lahko okusna in učinkovita strategija za sprostitev njihovih potencialnih koristi za kožo in možgane.