Zakaj bi morali začeti v kavo dodajati kakav

Kava je cenjena po vsem svetu, ker ima omamno aromo, poleg tega pa nam da tudi prepotrebno energijo v jutranjih ali popoldanskih urah. Že sama po sebi je okusna in dokazano koristna za zdravje – pomagala naj bi živeti dlje, preprečevala nastanek sladkorne bolezni tipa 2, srčnih bolezni, raka jeter in endometrije, pa tudi Parkinsonove bolezni in depresije.

Poleg tega lahko kava pomaga tudi pri zniževanju krvnega sladkorja in zmanjšanju možnosti za nastanek raka debelega črevesja, Alzheimerjeve bolezni in možganske kapi.

Kako lahko kakav koristi tvojemu telesu

Zdravilne koristi presnega kakava so številne, še posebej, če je kakav narejen iz vsaj 72% čistega kakava. Kakav v prahu je bogat s polifenoli – naravnim antioksidantom, ki krepi zdravje možganov in pretok krvi. Pravzaprav je kakav eno izmed živil z največjo vsebnostjo polifenolov.

Kakav je bogat tudi s flavanoli, ki niso le močni antioksidanti, temveč tudi protivnetna sredstva, ki znižujejo krvni tlak in zmanjšujejo tveganje za možgansko in srčno kap. Flavanoli prav tako pomagajo izboljšati simptome, povezane s sladkorno boleznijo tipa II in ščitijo pred rakom.

Poleg tega ima kakav v prahu tudi veliko mineralov, vključno z železom, cinkom in selenom. Poleg številnih fizičnih učinkov lahko kakav pomaga tudi pri duševnemu zdravju.

Za najboljše rezultate bi morali čokolado uživati vsak dan. Že 30 do 55 g čokolade, ki vsebuje vsaj 70% presnega kakava lahko zagotovi najboljše koristi.

Poleg uživanja čokolade pa je koristno tudi dodajanje kakava v kavo – 1 do 1 1/2 jedilne žlice nesladkanega kakava v prahu neposredno v zmleto kavo za eno skodelico. Seveda lahko naročiš tudi mocha kavo v svoji najljubši kavarni, če le vsebuje pravi kakav v prahu.