Zakaj je baker tako zelo pomemben za naše telo (+ živila, v katerih se nahaja)

Ste vedeli, da je baker skriti junak vašega zdravja?

Baker je eden od ključnih mineralov, ki jih naše telo potrebuje za pravilno delovanje. Čeprav ga potrebujemo le v sledovih, igra bistveno vlogo v številnih telesnih funkcijah. V nadaljevanju bomo raziskali, zakaj je baker pomemben za naše zdravje, kako ga naše telo uporablja in kako ga lahko zaužijemo dovolj.

Funkcije bakra v telesu

 1. Aktivnost encimov: Baker je sestavni del več encimov, ki sodelujejo v različnih bioloških procesih. Ti encimi pomagajo pri proizvodnji energije, sintezi nevrotransmiterjev, presnovi železa in sintezi vezivnega tkiva. Brez zadostne količine bakra, tí encimi ne bi mogli delovati optimalno.
 2. Imunski sistem: Baker ima pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Pomaga pri proizvodnji belih krvnih celic, ki so ključne za boj proti okužbam. Prav tako sodeluje pri zmanjševanju vnetij in zaščiti pred prostimi radikali, ki lahko poškodujejo celice.
 3. Živčni sistem: Baker sodeluje pri sintezi mielina, snovi, ki obdaja živčna vlakna in omogoča hitro in učinkovito prevajanje živčnih impulzov. Pomanjkanje bakra lahko vodi do nevroloških težav in zmanjšane kognitivne funkcije.
 4. Kostno in vezivno tkivo: Baker igra ključno vlogo pri sintezi kolagena, ki je osnovna komponenta kosti, kože, hrustanca in vezivnega tkiva. Zadostna količina bakra je zato pomembna za ohranjanje zdrave kože, močnih kosti in sklepov.
 5. Antioksidativna zaščita: Baker je sestavni del encima superoksid dismutaza (SOD), ki je močan antioksidant. Ta encim pomaga nevtralizirati škodljive proste radikale in tako ščiti celice pred oksidativnim stresom.

Živila, v katerih se baker nahaja

Baker najdemo v številnih živilih, zato je ob raznoliki prehrani običajno enostavno zaužiti dovolj tega minerala. Med najboljše vire bakra sodijo:

 • Školjke: ostrige, raki in druge školjke so bogat vir bakra.
 • Oreščki in semena: indijski oreščki, mandlji, sončnična semena in sezamova semena vsebujejo veliko bakra.
 • Polnozrnate žitarice: pšenica, oves in rž so dober vir bakra.
 • Stročnice: leča, fižol in grah vsebujejo znatne količine bakra.
 • Temna čokolada: presenetljivo je, da tudi temna čokolada vsebuje precej bakra.

Kakšni so simptomi pomanjkanja bakra

Čeprav je pomanjkanje bakra redko, se lahko pojavi pri posameznikih z neustrezno prehrano ali z določenimi zdravstvenimi težavami, kot so celiakija, cistična fibroza in nekatere genske motnje. Simptomi pomanjkanja bakra vključujejo:

 • Anemijo, ki se ne izboljša z železom
 • Pogoste okužbe
 • Osteoporozo in šibke kosti
 • Težave z vezivnim tkivom
 • Nevropatijo ali druge nevrološke težave

Kakšni so simptomi za prekomeren vnos bakra

Prekomeren vnos bakra je prav tako lahko škodljiv. Povzroči lahko zastrupitev z bakrom, ki se kaže z bolečinami v želodcu, slabostjo, bruhanjem in v hujših primerih z okvaro jeter in ledvic. Zato je pomembno, da se držimo priporočenih dnevnih vnosov.

Preberi si tudi:
6 nemlečnih živil, ki vsebujejo kalcij

6 nemlečnih živil, ki vsebujejo kalcij

Ne uživate mlečnih izdelkov? Ni problema! V zadnjih letih se vedno več ljudi odloča za prehrano brez laktoze, torej da iz svoje prehrane izločijo vse mlečne izdelke, kar…