Zakaj je hidracija telesa ključna za daljše in bolj zdravo življenje

Pitje vode je bistvenega pomena za naše splošno zdravje in dobro počutje, vendar nova študija raziskovalcev na Ameriškem nacionalnem inštitutu za zdravje nakazuje na to, da lahko ohranjanje hidracije pozitivno vpliva tudi na življenjsko dobo. Študija je pokazala, da imajo odrasli, ki pijejo veliko vode, manjše tveganje za razvoj kroničnih bolezni in običajno živijo dlje kot tisti, ki ne zaužijejo dovolj tekočine.

Študija, ki so jo izvedli raziskovalci ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje, je v 30-letnem obdobju preučevala raven natrija v krvi in druge zdravstvene kazalnike več kot 11.000 odraslim osebam. Ugotovili so, da je pri tistih z višjo vsebnostjo natrija večja verjetnost za razvoj kroničnih bolezni in več znakov biološkega staranja kot pri tistih s povprečno vsebnostjo natrija. Imeli so tudi večje tveganje za prezgodnjo smrt.

Kot smo že omenili, so pregledali zdravstvene podatke udeležencev v obdobju 30 let, ki so bili razdeljeni na 5 fizičnih pregledov – prva dva v njihovih 50-ih letih in zadnje 3, ko so bili udeleženci stari med 70 in 90 let.

Raziskovalci so ocenili, kako so ravni natrija v serumu povezane z biološkim staranjem tako, da so ocenili 15 različnih zdravstvenih označevalcev, kot so krvni tlak, holesterol in krvni sladkor, da bi razumeli, kako dobro deluje dihalni, kardiovaskularni, presnovni, ledvični in imunski sistem posamezne osebe. Prilagodili so se tudi drugim dejavnikom, kot so starost, rasa, spol, status kajenja in hipertenzija.

Koliko vode pa je pravzaprav dovolj vode? Da bi ostali hidrirani, raziskovalci priporočajo, da ženske popijejo približno 6 do 9 kozarcev vode (1,5 litra do 2,2 litra) in 8 do 12 kozarcev vode (2 litra do 3 litre) za moške dnevno.

Druge tekočine ali sadje in zelenjava z visoko vsebnostjo vode lahko prav tako pomagajo povečati raven hidracije. Pomembno je omeniti, da bodo morali tisti, ki imajo osnovne zdravstvene težave ali jemljejo zdravila z diuretičnim učinkom, piti več. Vedno se je dobro posvetovati s svojim zdravnikom vaših specifičnih potreb po hidraciji.

Preberi si tudi:
Zakaj bi morala vsako jutro najprej spiti kozarec vode

Zakaj bi morala vsako jutro najprej spiti kozarec vode

Ja, še pred skodelico kave! Tvoja običajna jutranja rutina gre nekako takole: se zbudiš, preveriš Instagram in nato odpraviš do štedilnika, da si skuhaš kavo. Ampak, če bi…