Domov » Zanimivosti » Zakaj je imeti prijatelje tako zelo pomembno

Zakaj je imeti prijatelje tako zelo pomembno

Zanimivosti
Zakaj je imeti prijatelje tako zelo pomembno
📷 Profimedia

Prijatelji na tvoje življenje vplivajo na več načinov, kot si misliš!

“Najdi si prijatelja” ni le nekaj, kar rečemo svojim otrokom, ko se prvi dan odpravijo v šolo – pozitivna prijateljstva so zelo pomembna tudi za odrasle. Ko se ti poti križajo z nekom, s katerim se čutiš povezano, poskrbi za to, da ga/jo bolje spoznaš. Ljudem običajno laska, da jih povabiš na kavo ali kosilo. V kolikor zavrnejo tvoje povabilo, nisi kaj dosti na slabšem, če pa sprejmejo povabilo, pa se lahko iz tega rodi trdno in dolgotrajno prijateljstvo.

Če si še vedno nekoliko skeptična, da potrebuješ prijatelje, beri naprej…

Prijatelji znižujejo stres.
Ko se ženske počutijo blizu nekoga, se povečajo ravni progesterona – hormona, ki pomaga zmanjšati stres in anksioznost, so ugotovili na univerzi v Michiganu. In ko se zmanjšajo ravni stresa, se posledično zmanjša tudi tveganje za zdravstvene težave, kot so bolezni srca, debelost in depresija.

Prijatelji ohranjajo tvoje možgane v tip top formi.
Raziskovalci z Northwestern univerze so preučevali ljudi starejše od 80 let, katerim je spomin deloval kot pri odraslih srednjih let. Ugotovili so, da imajo ti “super starajoči ljudje” bolj pozitivne družbene odnose. Predhodna raziskava je že pokazala, da je socialna integracija, sodelovanje z družino in čustvena podpora prijateljev pozitivno povezana s kognitivnimi funkcijami pri starejših ljudeh. Visokokakovostni družbeni odnosi so torej lahko pomemben dejavnik pri nadpovprečni kognitivni zmogljivosti.

Prijatelji ti lahko pomagajo živeti dlje.
Ko so raziskovalci vprašali več kot 90.000 žensk med 50. in 79. letom starosti, koliko socialne podpore so imele, so tiste, ki so imele več prijateljev, bolj verjetno še vedno živele v nadaljnjih letih. Razlika je bila sicer majhna, vendar so podatki precej zanesljivi, saj so v študiji izprašali obsežno skupino žensk. Druge študije so celo pokazale, da imajo ženske z rakom dojke, ki imajo močna socialna in čustvena omrežja, boljše možnosti za preživetje.

Prijatelji ti lahko pomagajo do boljše kariere.
Ženske, ki se pogosto dobivajo z dvema ali tremi prijateljicami, bodo v službi bolj verjetno zasedale višje položaje. Trdna prijateljstva lahko pomagajo zagotoviti mreženje in mentorske priložnosti za razvoj kariere in napredovanje.

Prijatelji te lahko motivirajo, da živiš bolj zdravo.
Če razmišljaš o tem, da bi začela novo vadbeno rutino ali se zdravo prehranjevati, potem k novemu načinu življenja povabi tudi svoje prijatelje. Morda boš dosegla boljši uspeh, če bodo tudi tvoji prijatelji (ali vsaj kakšen izmed njih) povzeli zdrave navade. Kadar so naši bližnji prijatelji prav tako aktivni, varčujejo denar ali so prostovoljci, bomo tudi sami bol verjetno povzeli takšna vedenja. In povsem enako velja nasprotno: ko imamo prijatelje, ki kadijo, impulzivno zapravljajo denar ali imajo kaotične vzorce vedenja, jih bomo bolj verjetno tudi sami posnemali.

Prijatelji te učijo stvari o tebi.
Zdaj je zelo verjetno pravi čas, da razmislimo o prijateljstvih, ki so še posebej pomembna za nas. Raziskave so pokazale, da ko govorimo o naših prijateljih in razmišljamo o njih, razmišljamo tudi o tem, kdo smo in kdo želimo biti. Ljudje si prizadevamo, da bi se predstavili kot pozitivni in kompetentni ljudje in ko govorimo o svojih prijateljih, pogosto govorimo o svojem trenutnem jazu oziroma o osebi, kakršna bi želeli postati.
Torej, če ugotoviš, da določeno razmerje ne odraža tvojih vrednot, je povsem OK, da se od njega posloviš. Pogosto se bojimo prekiniti prijateljstva – morda zaradi nostalgije, misli, da nam bodo kdaj prišla prav ali kako bodo drugi gledali na nas, ker bomo imeli manj prijateljev. Včasih pa je celo zelo koristno za naš uspeh in lastno identiteto, da določeno prijateljstvo zaključimo.

Prijatelji ti pomagajo do boljšega počutja.
Pomanjkanje prijateljstev in socialne podpore povečuje tveganje za razvoj anksioznosti ali depresivne motnje in ena od ključnih komponent zdravljenja za depresijo, ki zelo pomaga posameznikom je, da razširijo svojo socialno mrežo in podaljšajo čas, ki ga preživijo s prijatelji. Pravzaprav so dobra prijateljstva veliko bolj pomembna za zdravje in srečo od naših odnosov s sorodniki. Morda je to zato, ker sčasoma prekinemo odnose s slabimi prijatelji, družina pa je – vključno s težavnimi člani – vedno prisotna.