Zakaj je sladek krompir sladek?
Ali sploh lahko obstaja kaj boljšega od krompirja, ki ima okus po sladkarijah? Sladek krompir je resda zelo sladek, vendar ni tak tudi v svoji surovi obliki. Potrebuje malo dodatne pomoči, da se iz škrobnatega spremeni v sladkega.
V trenutku, ko se začne sladek krompir segrevati, se aktivira poseben encim, ki je značilen za sladek krompir. Ta encim razgradi neokusni škrob v maltozo – z drugimi besedami, škrob postane sladkor. Maltoza je sladka le za približno tretjino namiznega sladkorja.
Sladkobo sladkega krompirja pa lahko dejansko tudi sama malo kontroliraš. Encim postane aktiven pri približno 135°C in se ustavi pri približno 170°C. To pomeni, da če boš krompir pekla na nižji temperaturi dlje časa, bo imel encim več časa, da razgradi več škroba in bo posledično krompir na koncu zelo sladek. Če pa krompir skuhaš hitreje (na pari, praženje manjših kosov ali katerimkoli drugim načinom hitrega kuhanja), bo na koncu krompir manj intenzivno sladek.
Ne spreglej tudi, zakaj bi moral biti sladek krompir pogosteje na tvojem krožniku!