Domov » FIT » Zakaj je toliko težje shujšati, če si nižje postave

Zakaj je toliko težje shujšati, če si nižje postave

FITLepota & zdravje
Zakaj je toliko težje shujšati, če si nižje postave
📷 Profimedia

Če si visoka 180 cm in se zrediš za 5 kilogramov, tega morda sploh ne opaziš. Če pa si visoka manj kot 160 cm pa je to povsem druga zgodba. In ne le to, tudi izguba teh petih kilogramov je pri manjših ženskah precej težja.

Zakaj? Ženske z nižjo postavo imajo počasnejši metabolizem. Povprečna ženska ima bazalni metabolizem (BMR) 1.400 kalorij na dan, kar pomeni, da če 24 ur leži, bo v tem času pokurila 1.400 kalorij in se posledično ne bo zredila niti za gram.

Zakaj mora biti življenje tako nepravično?

Kratek odgovor: manjše kot je telo, manj energije potrebuje – in manj je pokuri.

Daljši odgovor: manjše postave imajo manj puste mase. Pusta masa so tvoje mišice, organi, kosti, vezivna tkiva – v bistvu vse, kar ni maščoba ali voda. Pusta masa je največji dejavnik pri tem, koliko kalorij pokuriš med počivanjem, hojo ali treningom na fitnesu.

Raziskava, ki je bila objavljena v reviji PLOS ONE je pojasnila, da velikost človeških ledvic, možganov, jeter in mišic predstavlja 43 odstotkov razlik med bazalnimi presnovnimi stopnjami ljudi. In ja, velikost orgaov je sorazmerna s telesno višino, kar pomeni, da imajo nižje ženske manjše vitalne organe od visokih žensk.

In kot da to še ne bi bilo dovolj slabo, manjši ljudje imajo običajno manj mišic. Konec koncev je potrebnih manj mišic za premikanje krajših noge kot pa dolgih. Vsakih 450 gramov mišične mase naj bi na dan pokurilo približno 6 kalorij v mirujočem položaju.

Ampak, če si nižje rasti, obstajajo ničini, s katerimi lahko malo prelisičiš svoj naravno leni metabolizem…

Kako shujšati, če si nižje rasti?

1. Jej, ko si lačna

Glavne obroke in prigrizke prilagajaj svojim potrebam po energiji in stopnjam lakote, namesto da predpostavljaš, da boš lahko shujšala z zaužitjem istega števila kalorij kot tvoja visokorasla prijateljica, ki je na dieti.

2. Dviguj težke uteži

Čeprav se ne moreš prisiliti, da zrasteš še za nekaj centimetrov, pa lahko pospešiš svoj metabolizem na raven tvojih visokih kolegic. Ključ je zgraditi puste, metabolično aktivne mišice, zato je zelo pomembno, da dva- do trikrat na teden dviguješ težke uteži in delaš vaje, pri katerih treniraš več mišic hkrati, kot pa da uporabljaš lažje uteži in učvrščuješ le eno mišico naenkrat. Torej, veliko bolje bo, če boš 10-kilogramski dumbbell dvignila 3-krat, kot pa 3-kilogramskega 20-krat.

3. Zaužij več beljakovin

Beljakovine so odlične za izgubo teže, saj te nasitijo za dlje časa in vzdržujejo raven krvnega sladkorja. In ko poskušaš zmanjšati vnos kalorij, ti to še kako lahko pomaga.

Ko želiš pospešiti metabolizem na raven, kakršno ima visoka oseba, potem moraš zaužiti veliko beljakovin za izgradnjo mišične mase. Za maksimalno izgradnjo mišične mase bi morala zaužiti od 0,4 do 0,55 gramov beljakovin na kilogram telesne teže štirikrat na dan.

4. Posveti pozornost vitaminom in mineralom

Če želiš izgubiti težo, moraš na dan zaužiti nekoliko manj kalorij, kot jih porabiš. To pa na žalost pomeni, da boš morala precej zmanjšati vnos kalorij – včasih na 1.200 kalorij na dan ali celo še manj.

Lakota pa sploh ni edina težava s katero se soočaš, ko zmanjšaš vnos kalorij. Težko je tudi zaužiti vse hranilne snovi, ki jih potrebuješ, ko ješ manj hrane. Priporočljivo je, da se posvetuješ s svojim zdravnikom, ali bi morala jemati kakšne prehranske dodatke z multivitamini, vlakninami, kalcijem ali čim drugim.