Domov » Lepota & zdravje » Zakaj ne bi smela nikoli ponovno napolniti plastenke za vodo

Zakaj ne bi smela nikoli ponovno napolniti plastenke za vodo

Lepota & zdravjeZdravje
Zakaj ne bi smela nikoli ponovno napolniti plastenke za vodo
📷 Profimedia

Razlog je precej nagravžen!

Ko si že kar malo ponosna nase, da imaš na pisalni mizi vedno plastenko z vodo, ki jo redno tudi prazniš, te kot strela z jasnega udari grozna novica, da si z uživanjem priporočenih količin H2O-ja morda delaš ogromno škodo.

Verjetno tudi ti spadaš med tiste, ki si kupijo plastično steklenico z vodo, nato pa jo še nekajkrat (beri: neštetokrat) napolnijo z vodo iz pipe (hej, popolnoma nič slabega ni v tem, če si želiš ustvariti vtis, da piješ Fiji vodo vsak dan). Izkazalo pa se je, da plastična embalaža, v katero ponovno natočiš vodo, vsebuje toliko mikrobov, kot če bi polizala straniščno školjko.

Treadmillreviews je en teden testiral ponovno napolnjene steklenice z vodo, ki so jih uporabljali športniki in razkril, da je bilo v eni sami steklenici, ki je vsebovala največ mikrobov, le-teh več kot 900.000 na cm2 – kar je veliko več kot v tvoji straniščni školjki.

Še huje pa je to, da so raziskovalci odkrili, da neverjetnih 60% najdenih mikrobov povzroča bolezni – to pomeni, da če si v zadnjem času redno pila vodo iz večkrat napolnjene plastenke, si pravkar našla krivca za poslabšanje zdravstvenega stanja.

Ampak, še preden začneš paničariti, ni vse tako zelo slabo. Preprost način, kako se izogniti vnosu vojski mikrobov v telo je, da plastične steklenice (ki vsebujejo 933.000 mikrobov na cm2) zamenjaš s steklenimi, ki vsebujejo malo manj grozljivo število mikrobov – 160.000.

Najbolj pomembno pri vsem pa je, da steklenice redno pomivaš na roko ali v pomivalnem stroju in brezskrbno živiš naprej.