fbpx

Zakaj se ustnice z leti tanjšajo (+ kako tanjšanje upočasniti)

Staranje vpliva na veliko vidikov našega življenja, še zlasti ko gre za naša telesa. Če skrbiš za svoje telo od znotraj navzven – vadba, uživanje zdrave prehrane, ohranjanje nižje ravni ravni stresa, dovolj spanja, dobra hidracija – ti to ne pomaga le pri tem, da se počutiš bolje, ampak ti pomaga, da tudi v prihodnosti izgledaš najboljša verzija sebe.

Eden najopaznejših telesnih znakov, ki pridejo s starostjo, je način, kako se spreminja naša koža. Pojavijo se gube, naš nasmeh pa lahko celo nekoliko izgubi sijaj, vključno z izgledom ustnic. Medtem ko se mnogi od nas osredotočamo na ohranjanje zdravja našega telesa in ustvarjanje rutine nege za starajočo se kožo, pa ustnice pogosto ostanejo pozabljene.

Žal pa so eden od glavnih učinkov staranja tudi vedno tanjše ustnice. S staranjem kože se starajo tudi ustnice in videz naših ust se lahko z leti spremeni. Ampak, zakaj se ustnice sploh tanjšajo? In kako tanjšanje upočasniti? Beri naprej…

Medtem ko je obraz deležen največ pozornosti, ko gre za izdelke proti staranju, lahko tudi naše ustnice s staranjem doživijo velike spremembe. Z leti naša koža proizvaja manj kolagena, ki je ključnega pomena, da ostane čvrsta in napeta. Posledica tega so lahko gube in povešenost kože v poznejših letih. Vendar pa je kolagen tudi ključen za ohranjanje videza polnih ustnic.

Polne ustnice - Modna.si
Polne ustnice (Foto: master1305 / Freepik)

V veliki meri je za tanjšanje ustnic kriva tudi izguba maščobe na obrazu, kar povzroči tudi izdolbena lica. Poleg tega pa kolagen, ki naravno ohranja ustnice navidez polne, začne usihati, zaradi česar postanejo tanjše in manj definirane. Stopnja kdaj se to zgodi, se razlikuje od osebe do osebe, vendar je to neizogiben del staranja.

Ampak, če si želiš čim dlje časa ohraniti napete ustnice, obstajajo naravni načini, kako jih lahko tudi v zrelih letih ohraniš mladostne.

  • Eden od najboljših načinov je, da piješ dovolj vode – ohranjanje hidriranega telesa je odlično tudi za kožo in ustnice.
  • Poleg tega pa bo tudi uporaba izdelka za ustnice z zaščitnim faktorjem zagotovila, da sonce ne bo poškodovalo krhke kože ustnic.
  • Jemanje prehranskega dodatka kolagena je še en odličen način za pomoč telesu pri boju proti naravni izgubi kolagena, ki se zgodi med procesom staranja.