Domov » Prehrana & Recepti » Zakaj v zimskem času bolj hrepenimo po uživanju alkohola

Zakaj v zimskem času bolj hrepenimo po uživanju alkohola

Prehrana & ReceptiZanimivosti
Zakaj v zimskem času bolj hrepenimo po uživanju alkohola
📷 Profimedia

Nova raziskava je razkrila povezavo med padajočimi temperaturami in manj urami dnevne svetlobe z uživanjem alkohola…

Steklenica merlota, ki sta jo spili s kolegico doma ob gledanju filmov. Nešteto kozarčkov kuhanega vina. In malo manj kozarčkov penine na decembrskih zabavah.

Ko se temperature zunaj nižajo, večeri pa pridejo veliko hitreje, ljudje najdemo ogromno izgovorov za uživanje svojih najljubših alkoholnih pijač, pa tudi če je to v samoti ali v dvoje doma pred televizijo.

Čeprav navidez izgleda, da več alkohola zaužijemo poleti s poletnimi koktejli, pa je resnica pravzaprav povsem drugačna, je pokazala nedavno opravljena raziskava v raziskovalnem centru v Pittsburghu. Uporabili so podatke od 193-ih držav in ugotovili, da nižje temperature in krajši dnevi prispevajo k večjim količinam zaužitega alkohola.

Razlaga

Saj poznaš tisti topel občutek po nekaj zaužitih kozarčkih alkohola? No, to se zgodi zato, ker je alkohol vazodilator, kar pomeni, da sprošča krvne žile in poveča pretok tople krvi v kožo. Ugotovitve kažejo, da ljudje posežemo po kozarčku alkoholne pijače v mrzlih zimskih dneh in večerih v želji, da bi nam bilo toplo.

Poleg tega pa manj ur sončne svetlobe in hladnejše temperature povezujejo tudi z višjimi stopnjami depresije, za katere je znano, da so povezane s povečanim uživanjem alkohola.

Pozor!

Alkohol ni nevaren v zmernih količinah, poleg tega pa nikoli ne vozi, ko piješ!