Domov » Lepota & zdravje » Zakaj so rastlinske beljakovine bolj zdrave zate kot živalske beljakovine

Zakaj so rastlinske beljakovine bolj zdrave zate kot živalske beljakovine

Lepota & zdravjePrehrana & ReceptiZdravje
Zakaj so rastlinske beljakovine bolj zdrave zate kot živalske beljakovine
📷 RawPixel

Ali ne bi bilo super, če bi bil en burger na dan zdrava dieta? Konec koncev je v njem meso, ki vsebuje beljakovine in tudi nekaj sveže zelenjave, ki so dober vir vlaknin.

Na žalost pa študija za študijo razkrivajo, da meso kot vir beljakovin ni tako zelo zdravo. Beljakovine je veliko bolje zaužiti z rastlinskimi viri. Obstaja kar nekaj legitimnih razlogov, da so rastlinski viri beljakovin, kot je fižol, zdrava alternativa slanini. Mesne beljakovine nikakor niso prepovedane, le uživati jih je potrebno v zmernih količinah. Uživanje manj mesnih beljakovin in več rastlinskih je na daljši rok bolj zdravo zate.

V nadaljevanju razkrivamo, zakaj je temu tako.

 

Rastlinske beljakovine imajo več hranil in vlaknin (ne pa tudi vseh aminokislin)

Živalsko meso je znano po številnih hranilih. Če uživaš različne vrste mesa (belo, rdeče in ne le meso, ampak tudi različne organe), lahko s tem zaužiješ vse aminokisline, ki jih potrebuješ za izdelavo lastnih telesnih beljakovin in vitaminov, kot so B12, niacin, tiamin, B5, B6, B7 ter vitamina A in K.

Ampak, če boš zamenjala vse tiste živalske beljakovine za enako raznoliko prehrano rastlinskih beljakovin, kot so oreščki, semena in stročnice, si boš s tem naredila le uslugo. To pa zato, ker so ta živila tudi polna hranil podobnega spektra. Največja razlika je vitamin B12, ki ga večina rastlin ne more proizvesti sama. B12 lahko zaužiješ z užitnimi morskimi algami in z obogatenimi žiti, čeprav ga je najlažje zaužiti s prehranskimi dodatki ali z uživanjem živalskih proizvodov (na primer jajc).

Rastlinske beljakovine so polne hranil in vsebujejo manj kalorij, poleg tega pa vsebujejo tudi nekaj, kar živalskim beljakovinam manjka: vlaknine. Vlaknine pomagajo pri prebavi, spodbujajo zdrave mikrobiome v črevesju in so močno povezane z nižjim tveganjem za bolezni srca in ožilja.

 

Ljudje, ki uživajo rastlinske beljakovine, imajo bolj zdrave navade

Meta-analize, ki so primerjale ljudi, ki uživajo živalske ali rastlinske beljakovine, ena za drugo razkrivajo, da, ne glede na druge vplivne dejavnike, kot so socialno-ekonomski razred, telesna teža in telesne navade, tisti, ki uživajo živila rastlinskega izvora, živijo dlje in bolj zdravo življenje. Ponavadi imajo tudi manj kardiovaskularnih bolezni in manj primerov raka.

 

Meso vsebuje več nasičenih maščob

Še en razlog, zakaj bi morala omejiti uživanje zrezkov: nasičena maščoba. Maščoba je delni razlog, zakaj so zrezki, pleskavice in ostalo rdeče meso okusni. Vendar pa se ta maščoba nalaga na stene žil in otežuje pretok krvi do srca. Z rastlinskimi beljakovinami pa zaužiješ manj nasičenih maščob in nič holesterola.

Nasičene maščobe so tiste, ki so pri sobni temperaturi v trdnem stanju in prispevajo h kardiovaskularnim boleznim (čeprav ne toliko kot transmaščobe, ki zvišajo ravni LDL – slabega – holesterola). Živila, kot so oreški, avokado in ribe, imajo veliko manj nasičenih maščob od rdečega mesa in ostalih mesnin, zato so te maščobe zdrave maščobe.

 

Sklep

Če imaš rada meso, potem ga še naprej uživaj, vendar v zmernih količinah, v svojo prehrano pa vključi tudi čim več rastlinskih virov beljakovin, ki bodo poskrbele za zdravo prebavo in bolj vitalno življenje.

Ne spreglej pa tudi 10 visoko beljakovinskih živil, ki niso meso in najpogostejših napak, ki jih delaš pri uživanju beljakovin!