Zanimiva in zabavna dejstva o čokoladi

Danes, 13. septembra praznujemo svetovni dan čokolade. V počastitev tega praznika ti v nadaljevanju predstavljamo zanimiva in zabavna dejstva o najljubši slaščici na svetu.

  • Za 1 kg čokolade je potrebnih 500 kakavovih zrn.
  • Vsak kakavovec prideli približno 2500 kakavovih zrn.
  • Dosedanje raziskave potrjujejo, da lahko temno čokolado uživamo kot del uravnotežene, zdrave prehrane in življenjskega sloga.
  • Povprečna porcija mlečne čokolade vsebuje približno enako količino kofeina kot skodelica brezkofeinske kave.
  • Študije so pokazale, da ena od glavnih nasičenih maščob v čokoladi ne zvišuje holesterola kot druge trde maščobe – kar pomeni, da lahko čokolado uživamo zmerno.
  • Čokolada nastane iz sadnega drevja; izdelana je iz semen.
  • Theobroma Cacao je drevo, ki proizvaja kakavova zrna in pomeni “hrana bogov”.
  • Bela čokolada v resnici sploh ni prava čokolada, saj ne vsebuje kakavovih zrn. Narejena je iz smetane ali drugih mlečnih izdelkov in sladkorja ter lahko vsebujejo manj kot 10 odstotkov čokoladnega likerja.
  • Kakavovi listi se lahko premikajo za 90 stopinj, od vodoravne do navpične pozicije, da se nastavljajo soncu in zaščitijo mlajše liste.
  • Za izdelavo čokoladne ploščice so potrebni dva do štirje dnevi.
  • Zaradi čokolade lahko psi in mačke zbolijo – kar pomeni, da si s svojim hišnim ljubljenčkom ni pametno deliti čokoladne tablice.
  • Traja kar štiri do pet let, da drevo kakavovca pridela prvo kakavovo zrno.
  • Čokolada lahko pomaga preprečiti zobno gnilobo. Zobna gniloba se pojavi, ko se v ustih zadržujejo bakterije, ki sladkor spremenijo v kisline, kar dodatno razjeda zobno površino in povzroča luknje. Antibakterijska sredstva v kakavovih zrnih zavirajo rast teh bakterij in preprečujejo zobno gnilobo. Izbiraj temno čokolado, saj vsebuje več kakava, ampak to nikakor ne pomeni, da lahko uživaš velike količine čokolade vsak dan.

Vse pravice pridržane © 2023 Modna.si