fbpx

Zanimiva in zabavna dejstva o čokoladi

Danes, 13. septembra praznujemo svetovni dan čokolade. V počastitev tega praznika ti v nadaljevanju predstavljamo zanimiva in zabavna dejstva o najljubši slaščici na svetu.

  • Za 1 kg čokolade je potrebnih 500 kakavovih zrn.
  • Vsak kakavovec pridela približno 2500 kakavovih zrn.
  • Dosedanje raziskave potrjujejo, da lahko temno čokolado uživamo kot del uravnotežene, zdrave prehrane in življenjskega sloga.
  • Povprečna porcija mlečne čokolade vsebuje približno enako količino kofeina kot skodelica brezkofeinske kave.
  • Študije so pokazale, da ena od glavnih nasičenih maščob v čokoladi ne zvišuje holesterola kot druge trde maščobe – kar pomeni, da lahko čokolado uživamo zmerno.
  • Čokolada nastane iz sadnega drevja; izdelana je iz semen.
  • Theobroma Cacao je drevo, ki proizvaja kakavova zrna in pomeni “hrana bogov”.
  • Bela čokolada v resnici sploh ni prava čokolada, saj ne vsebuje kakavovih zrn. Narejena je iz smetane ali drugih mlečnih izdelkov in sladkorja ter lahko vsebujejo manj kot 10 odstotkov čokoladnega likerja.
  • Kakavovi listi se lahko premikajo za 90 stopinj, od vodoravne do navpične pozicije, da se nastavljajo soncu in zaščitijo mlajše liste.
  • Za izdelavo čokoladne ploščice so potrebni dva do štirje dnevi.
  • Zaradi čokolade lahko psi in mačke zbolijo – kar pomeni, da si s svojim hišnim ljubljenčkom ni pametno deliti čokoladne tablice.
  • Traja kar štiri do pet let, da drevo kakavovca pridela prvo kakavovo zrno.
  • Čokolada lahko pomaga preprečiti zobno gnilobo. Zobna gniloba se pojavi, ko se v ustih zadržujejo bakterije, ki sladkor spremenijo v kisline, kar dodatno razjeda zobno površino in povzroča luknje. Antibakterijska sredstva v kakavovih zrnih zavirajo rast teh bakterij in preprečujejo zobno gnilobo. Izbiraj temno čokolado, saj vsebuje več kakava, ampak to nikakor ne pomeni, da lahko uživaš velike količine čokolade vsak dan.