Zanimivo: Kako bi dejansko morali razrezati okroglo torto

Izgleda, da že celo življenje narobe režemo rojstnodnevno torto. V videu spodaj je razložen celotni postopek in tudi, zakaj je nova (pravokotna) alternativa veliko boljša kot klasično rezanje torte na trikotne kose.

Matematik Alex Bellos ti v videu razloži, da trikotni način rezanja izsuši notranjost torte, ki je izpostavljena zraku in ti prikaže nov, veliko boljši način, ki ohrani torto sočno še nekaj dni po prvem rezanju.

Torej, prvi dan izrežeš podolgovat, ozek pravokotni kos na sredini torte. Ga položiš na krožnik, obe polovici torte pa potisneš skupaj, da se notranjost ne izsuši. Saj veš, nič ni bolj žalostnega od izsušene torte!

Naslednji dan zopet iz sredine izrežeš ozek in podolgovat prvokotnik (tokrat bosta nastala dva pravokotna kosa, saj je torta prerezana na pol) in kosa položiš na krožnik, vse štiri četrtine pa potisneš skupaj zaradi istega razloga kot prvi dan.

Nato nadaljuješ z rezanjem torte vse dokler ne nastanejo tako majhni štirje (trikotni) kosi, da jih lahko poješ v enem dnevu.

Celotni postopek in razlago si oglej še v spodnjem videu: