Zato se ne moremo prenajesti sladko-slanega okusa
Zasvojena s kombinacijo sladko-slanega okusa? To je razlog…
Si se kdaj zalotila med uživanjem že na pol prazne vrečke s slano pokovko z okusom karamele in nisi niti pomislila na to, da morda ne bi pojedla cele vrečke? Nisi edina.
Dobra novica? Za to sploh nisi kriva sama. Obstaja znanstvena razlaga, zakaj nas okus slane karamele lahko tako zasvoji. Slana karamela je živilo, ki izzove t.i. “hedonično eskalacijo”, kar pomeni, da njena kompleksna mešanica okusov povzroči to, da je ljudje ne moremo nehati jesti, tudi ko smo že popolnoma siti.
Ker so naša telesa zasnovana tako, da se hitro naveličajo določenega živila in začnejo hrepeneti po drugih živilih. Pri živilih, kamor sodi tudi slana karamela, pa se zgodi ravno obratno. Prvi okus je OK, potem pa si je z vsakim naslednjim ugrizom ali požirkom želimo vse bolj in bolj.
In zakaj je prav slana karamela tista, ki povzroči tak odgovor v telesu? Zasluga gre edinstveni kombinaciji soli, sladkobe in maščob. Inženirji in znanstveniki zelo dobro vedo, da ko združiš slan, sladek in masten okus v enem živilu, si zmagal.
Zato si zapomni: ko se boš naslednjič prenajedala slane karamele, za to sploh nisi ti kriva … ampak znanost!
Te zanima, kako z lahkoto premagaš željo po sladkarijah in katerih visoko kaloričnih živil se nikar ne bi smela izogibati?