Zdrav in hrustljav: Korenčkov čips

Poteši željo po slanem s samo 79 kalorijami!

Če konstantno hrepeniš po čipsu, potem boš navdušena nad današnjim receptom. Čips narejen iz korenja, ki je pečen in ne ocvrt, je zelo zdrava alternativa tradicionalnemu krompirjevemu čipsu.

Poleg tega, da vsebuje zdravo dozo vitaminov A in C ter vlaknin, korenje vsebuje tudi antioksidante, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek raka in tako izboljšajo tvoj imunski sistem. Poleg tega pa njihov naravno sladkast okus s ščepcem soli ustvari božanski sladko-slan okus, ki se mu ne boš mogla upreti. Polna skodelica vsebuje le 79 kalorij in 4.1 grama vlaknin (enaka količina krompirjevega čipsa vsebuje 160 kalorij in 1 gram vlaknin).

Ta recept sicer zahteva zgolj sol, vendar bodi čim bolj kreativna in po korenju posuj še kakšno drugo začimbo, kot je poper, kumina, kajenski poper,…

Korenčkov čips

Sestavine:

  • 2 velika korenja (ali 3 srednje velike)
  • 1/2 čajne žličke kokosovega olja (ali olivnega)
  • 1/8 čajne žličke morske soli

Priprava:

1. Pečico serej na 175°C.
2. Korenje umij in olupi. Z nožem po diagonali nareži korenje na tanke ovalne rezine (ali pa si pomagaj z lupilcem krompirja). Če bodo rezine predebele, potem se korenje ne bo hrustljavo zapeklo.
3. Rezine stresi v posodo in dodaj olje ter sol. Z rokami premešaj, da se sestavini enakomerno razporedita po korenju.
4. Korenje položi na pekač obložen s peki papirjem tako, da se ne prekrivajo.
5. Peci 15 do 20 minut oziroma dokler rezine korenja ne postanejo izsušene in hrustljave. Sploh proti koncu jih imej konstantno na očeh, saj se lahko zelo hitro preveč zapečejo.