Zdravje: 7 stvari, ki bi jih morala nehati delati med menstruacijo

Mesečni krči, napihnjenost in razdražljivost med menstruacijo so že več kot dovolj in ko ti nekdo še odsvetuje početi določene stvari, zaradi katerih se ti v tem obdobju počutiš vsaj malo bolje, se ti vse skupaj zdi kot kaznovanje. In čeprav je zelo mamljivo v roke vzeti čips ali banjico sladoleda, se zlekniti na kavč in gledati najljubše serije, pa nezdrave razvade povzročajo več škode, kot bi si morda mislila.

Da bi bilo obdobje med mesečnim perilom čim bolj prijetno, bi se morala izogibati določenim stvarem. Si pripravljena izboljšati svojo reproduktivno zdravje? Beri naprej…


Ne uživaj (zelo) slanih jedi

Večino žensk v tem obdobju doleti zadrževanje vode v telesu (napihnjenost), zato se je pametno čim bolj izogibati zelo slanim živilom. Glede na to, da te slana hrana dehidrira, tvoje telo na to reagira tako, da začne shranjevati vodo. Če se preprosto nisi mogla upreti slanemu krompirčku ali pizzi, potem lahko napihnjen občutek rešiš tako, da popiješ ogromne količine vode ali nesladkanega čaja, da boš sprala odvečno sol in se bo telo lahko ponovno vrnilo v normalno stanje.

Ne uživaj kofeina

Kofeinske pijače (ja, tudi kava) lahko prispevajo k večji občutljivosti dojk med menstruacijo. Kofein zavira nevrotransmiter GABA (Gamma-Amino Butyric acid) v možganih, kar se odrazi v anksioznosti in povečanju srčnega utripa ter stopnjuje PMS simptome. Namesto tega raje poskusi brezkofeinski zeleni čaj, ki lahko pomaga celo pomiriti krče.

Ne pozabi na zaščito

Spolnost med menstruacijo ni prepovedana, vendar pa si v tem obdobju bolj dovzetna za spolno prenosljive bolezni, zato nikar ne pozabi na zaščito. Poleg tega pa je povsem možno, da tudi med menstruacijo zanosiš, če prakticirata nezaščiten spolni odnos – torej še en dodaten razlog za zaščito, če še ne načrtujeta družine.

Ne uporabljaj intimnih mil z umetnimi dišavami

Uporaba parfumiranih mil, sprejev ali krem lahko povzroči vaginalno vnetje in se jim je treba zato čim bolj izogibati. Če ima tvoja vagina močan vonj, potem se čim prej odpravi h ginekologu, ki bo ugotovil, ali gre morda za kakšno okužbo ali neravnovesje, ki ga je možno zdraviti. Dodani parfumi v izdelkih lahko zelo prispevajo k razraščanju bakterij, ki proizvajajo neprijeten vonj.

Ne odlašaj predolgo, preden vzameš protibolečinsko tableto

Če imaš menstrualne krče, nikar ne čakaj predolgo, preden se odločiš vzeti protibolečinsko tableto, saj le-ta upočasni proizvodnjo snovi, ki povzročajo bolečino. Tako da nikar ne odlašaj in vzemi zdravilo že ob prvem znaku boleče menstruacije.

Ne obleži na kavču

Vstani in se začni premikati, ko nastopi mesečno perilo. Ne obstaja vadba, ki bi se ji morala v tem času izogibati. Poleg tega pa je mnogo žensk ugotovilo, da telovadba in s tem povezano sproščanjem endorfinov lahko pomaga ublažiti menstrualne krče in bolečine.

Ne pozabi dovolj pogosto menjati sanitarnih izdelkov

Redno menjanje tamponov in vložkov je ključni del dobre higiene. Ženske, ki uporabljajo tampone, bi le-te morale menjati na vsakih 4-6 ur, da preprečijo sindrom toksičnega šoka. Menstrualne skodelice bi morala menjati najmanj na 12 ur, vložke pa na 3 do 4 ure.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry