Zdravo in slastno: Mlečna kvinoja s kokosovim mlekom
Ali ni čudovito, ko lahko za zajtrk ješ sladico, hkrati pa nimaš slabe vesti?
Zagotovo si že slišala za mlečni riž, ki je zelo priljubljena jed za zajtrk ali večerjo, vendar pa žal vsebuje bolj malo hranilnih snovi, poleg tega pa tudi na hitro dvigne raven krvnega sladkorja (beli riž), ki kaj hitro po obroku pade in ponovno čutiš lakoto. Neprimerljivo boljša izbira je zato mlečna kvinoja, ki je popolna beljakovina, zaradi česar bi jo morala večkrat umestiti na svoj jedilnik. Če si jo že poskusila v slani obliki, potem je skrajni čas, da jo poskusiš še v sladki!
Mlečna kvinoja s kokosovim mlekom
Sestavine (za 2 porciji):
- 2 pločevinki kokosovega mleka
- 1/2 postrganega stroka vanilije
- 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- 2 jedilni žlici kokosovega sladkorja
- ščepec soli
- 1/2 skodelice nekuhane kvinoje
- 1/4 skodelice kokosove moke (nastrgan posušen kokos) ali kokosovih lističev
- 1/4 skodelice mandljevih lističev; prepraženih
- 120 g svežih malin (ali kateregakoli drugega sadja)
- 1-2 jedilni žlici medu; količino prilagodi svojemu okusu
- neobvezno: cimet v prahu (dodaš med kuhanjem ali potreseš na koncu)
Priprava:
1. V posodi zmešaj kokosovo mleko, kokosov sladkor, sol in sredico vanilijevega stroka. Zavri in vmešaj kvinojo, ki si jo predhodno v cedilu dobro sprala pod tekočo vodo.
2. Znižaj ogenj, na pol pokrij posodo in kuhaj 30 minut. Vmes vsakih nekaj minut premešaj. Če se na površini začne tvoriti “kožica”, jo preprosto le vmešaj.
3. Mleko se bo počasi gostilo. Ko je kvinoja kuhana, mleko pa zgoščeno, dodaj ekstrakt vanilije. Odstavi z ognja in pusti, da se nekoliko ohladi.
4. Mlečno kvinojo razdeli v dve skodelici ali kozarca in jo postavi v hladilnik, če ti je bolj všeč mrzla.
5. Pred uživanjem potresi po vrhu maline, kokos, mandlje in prelij z medom.