Zdravo in okusno: Matcha kruh
Zakaj bi matcho uživala zgolj v obliki čaja?
Ta z antioksidanti bogat zeleni prah se lahko pohvali z zagotavljanjem dolgotrajne in konstantne energije, zaradi česar nas je zamikalo, da bi matcho dodali kar v vsak recept.
Matcha ti torej dovaja energijo, hkrati pa te sprosti in osredotoči um, razstrupi telo, poveča metabolizem, izboljša razpoloženje ter tvoje telo oskrbi z vitamini in minerali, kot so vitamin C, selen, krom, cink in magnezij. Prav tako pa lahko pomaga znižati holesterol in krvni tlak. Zakaj bi se torej omejevali in jo uživali zgolj v tekoči obliki? Dan začni malo drugače – z zajtrkom, ki vključuje energijski in regeneracijski kruh, ki te ne bo zgolj nasitil vse do kosila, ampak ti tudi zagotavljal konstantno osredotočenost in energijo.
Matcha kruh
Sestavine (za 1 štruco):
- 3 skodelice fino mlete mandljeve moke (iz olupljenih mandljev)
- 1/4 skodelice mletega lanenega semena
- 1 1/2 jedilne žlice matche v prahu
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 1/2 čajne žličke morske ali himalajske soli
- 4 jajca
- 1/2 skodelice mandljevega mleka
- 2 žlici medu
- 1 jedilna žlica jabolčnega kisa
- 1 čajna žlička mandljevega ekstrakta (neobvezno)
- 1 žlica ghee masla ali zmehčanega kokosovega olja
Priprava:
1. Pečico segrej na 200°C.
2. Dobro namasti pekač velikosti 20×10 cm z ghee maslom ali kokosovim oljem in postavi na stran.
3. V večji skledi združi vse suhe sestavine in dobro premešaj.
4. V drugi posodi stepaj jajca približno 5 minut oziroma dokler niso puhasta. Dodaj še vse ostale tekoče sestavine in dobro premešaj.
5. Tekočo zmes dodaj k suhi mešanici in s kuhinjskim mešalnikom dobro premešaj. Maso takoj dodaj v pekač in jo enakomerno porazdeli ter postavi v ogreto pečico.
6. Peci na 200°C 30-35 minut oziroma dokler se skorjica ne obarva zlato-rumeno, zobotrebec pa iz sredine kruha ne potegneš popolnoma čist.
7. Vzemi kruh iz pečice in počakaj 30 minut, da se ohladi. Postrezi z ghee maslom ali kokosovim oljem.
Te zanima, zakaj so trenutno vsi obsedeni z matcho?