Zakaj so trenutno vsi obsedeni z matcho

Kaj je matcha in na kakšne vse načine jo lahko uporabljaš…

Morda si v zadnjem času opazila, da vse več ljudi pije skrivnostni zeleni napitek. Ne, to ni limetin macchiato, ampak matcha – vsestranski japonski zeleni čaj z ogromno koristmi za zdravje.

Kaj sploh je matcha?

Matcha je nekoliko drugačna od tradicionalnega zelenega čaja, tako v rasti kot tudi v načinu priprave. Listi so približno 20 dni pred tem, preden jih poberejo, zaščiteni pred neposrednimi sončnimi žarki, da s tem povečajo proizvodnjo klorofila. Nato jih s kamni zmeljejo v fin prah, ki ga lahko z metlico vmešamo v vročo vodo in tako dobimo zeleni čaj.

Zdravilne lastnosti

Ker matcho gojijo v delni temi, njeni listi vsebujejo več klorofila kot listi tradicionalnega zelenega čaja. Klorofil je zelen pigment, ki ga za uživanje zelo priporočajo dermatologi, nanj pa prisegajo tudi številne zvezdnice, saj naj bi z rednim uživanjem tvoja koža zaradi njega postala bolj sijoča in čista. Matcha vsebuje tudi visoke vrednosti L-theanine – aminokisline, za katero je dokazano, da se zmanjšuje stres in tesnobo. Zaradi zelo koncentriranega pripravka pa matcha kar prekipeva od vsebnosti antioksidantov. Še posebej veliko vsebuje antioksidanta epigalokatehin galata, ki se dokazano bojuje proti raku in boleznim srca.

Kako jo piti?

Na Japonskem matcho tradicionalno mešajo z vodo, vendar pa jo v zadnjem času vse bolj pogosto lahko zasledimo v mlečnih napitkih, kavah, vročih čokoladah in celo koktejlih. Nikar ne spreglej recepta za vročo belo čokolado z matcho in matcha latte s kokosovim mlekom!

Kako jo jesti?

Matcha ima subtilen okus, ki se poda tako k sladki kot slani hrani. Od smoothiejev in vafljev do testa za pizzo in testenin. Vsaki hrani doda pristen okus in živahno zeleno barvo.

Lepotni triki z matcho

Matcha je polna antioksidantov, ki pomagajo zmanjšati proste radikale, tako da je postala zelo priljubljena sestavina v izdelkih za nego kože. Preprosto jo dodaj v svojo najljubšo masko za obraz.