fbpx

Zelena toplina: Matcha latte s kokosovim mlekom

Ta topel napitek zelene barve, ki ga običajno postrežejo v skodelicah za kavo, je odličen za zdrav začetek dneva in brez težav lahko nadomesti jutranjo kavo (razen, če nisi strastna kofetkarica!). Za vse ljubiteljice klasičnega zelenega čaja v jutranjih ali popoldanskih urah pa bo spodnji recept samo zelo, zelo okusna nadgradnja.

Najprej pa moramo seveda začeti pri osnovah. Kaj pravzaprav sploh je matcha čaj?
Matcha čaj je mlad, občutljiv čaj, ki ga običajno gojijo in obdelujejo na Japonskem, redno pa ga pijejo na japonskih čajnih slovesnostih. Kar pa je odličnega pri matchi pa je to, da ni namenjena samo za pripravo čaja, ampak lahko matcha prah dodaš tudi v smoothie-je, peciva, piškote, muffine, palačinke, juhe, v maske za obraz in še mnogo več.
Matcha čaj je nabito poln z antioksidanti, aminokislinami in klorofilom, ki je tudi odgovoren za njegovo čudovito živo zeleno barvo. Od aminokislin, ki jih vsebuje matcha, pa najbolj prevladuje L-karnitin, ki je znan po svojih sproščujočih učinkih na telo in duha. Tamkajšnji menihi prav zaradi tega srkajo matcha čaj, saj jim pomaga olajšati um za meditacijo, subtilni kofein pa pripomore k osredotočenosti (verjetno zato, ker teanin povečuje ravni serotonina in dopamina, γ-aminobutanojske kisline ter glicina v možganih). Za razliko od običajnih čajev, pri matcha čaju dejansko piješ celotni list zelenega čaja, ne samo tekočine, v kateri so bili listi namočeni. In prav to je še eden od številnih razlogov, zakaj je matcha čaj veliko bolj zdravilen kot pa klasičen zeleni čaj.

Kako pa je potrebno matcho shranjevati? Je izjemno občutljiva snov tako na svetlobo kot na vročino in če jo boš pustila odprto na zraku in svetlobi, bo kaj hitro oksidirala. Ker pa je tvoj cilj, da ostane čim dlje živo zelene barve, jo vedno shranjuj v neprodušni posodi in na hladnem. Če piješ matcha čaj vsak dan, potem bo najbolj primeren prostor hladilnik, če pa bolj poredko (za vikend), pa matcho shranjuj kar v zamrzovalniku.

Matcha latte s kokosovim mlekom

Sestavine:

  • 1/2 skodelice vroče vode
  • 1/2 lahkega kokosovega mleka (ali z več maščobe iz pločevinke)
  • 1 čajna žlička matcha čaja v prahu
  • 1 jedilna žlica medu (ali javorjevega sirupa, agavinega sirupa, stevie, kokosovega sladkorja,…)

Priprava:

1. Matcha čaj v prahu stresi v skodelico z malo tople vode. Nato z bambusovo mešalno metlico (ali klasično, lahko pa tudi s penilcem za mleko) dobro premešaj sestavini, da nastane gosta zelena zmes.
2. V skodelico z zeleno zmesjo zlij kokosovo mleko in vročo vodo ter premešaj. Če imaš namen dodati med ali katero drugo naravno sladilo, ga dodaj zdaj.
3. Matcha se zelo hitro in enostavno raztopi. Če boš uporabila penilec za mleko, potem ga postavi na površino napitka in vklopi ter pusti, da se mehurčka in peni do želene teksture. Druga opcija pa je, da malo kokosovega mleka preliješ že prej v drugo skodelico in ga tam posebej speniš ter nato počasi preliješ v matcha latte.
4. Uživaj vroče ali toplo!
Bonus: Lahko uporabiš tudi mandljevo, ovseno ali pa kravje mleko.

Preveri tudi, kako ti matcha pomaga do lepe kože!