Domov » Prehrana & Recepti » Zdravo sladkanje: Veganski in božanski kokosov Bounty

Zdravo sladkanje: Veganski in božanski kokosov Bounty

Prehrana & ReceptiRecepti
Zdravo sladkanje: Veganski in božanski kokosov Bounty
📷

Imaš rada čokoladne ploščice? Ah, kaj sploh postavljamo taka retorična vprašanja. Pa si vedela, da lahko čokoladne ploščice preprosto narediš sama doma v zgolj nekaj minutah?

Če si tudi ljubiteljica kokosa, potem bo tale domači Bounty popolna poslastica zate! Veganski, brez glutena, brez mlečnih izdelkov in brez sladkorja. Veliko bolj zdrav kot kupljena verzija, poleg tega pa tudi točno veš, kaj ješ. Predstavljamo ti dve različici, eno s kokosovim oljem, drugo pa s kokosovim mlekom. In pri obeh receptih lahko tudi spustiš čokolado, tako da narediš samo kokosove ploščice, ki so prav tako božansko dobre. Naj se zdravo sladkanje začne!

Presni Bounty s kokosovim mlekom

Veganski in presni Bounty (Vir: thepetitecook.com)Sestavine:

  • 200 g kokosove moke
  • 3/4 pločevinke oz. 300 ml kokosovega mleka
  • 2 jedilni žlici javorjevega sirupa
  • 200 g temne čokolade (vsaj 75% kakava)

 

 

Priprava:

1. V multipraktik stresi kokosovo moko, kokosovo mleko in javorjev sirup. Miksaj 30 sekund ali več, če sestavine še niso dobro premešane. Če je potrebno, z lopatico (spatulo) s stene postrgaj dol vsebino.
2. Z rokami iz mase oblikuj ploščice in jih polagaj na peki papir. Postavi v hladilnik za 1 uro ali v zamrzovalnik za 10-15 minut.
3. V tem času stopi čokolado na vodni kopeli (nad vrelo vodo) ali v mikrovalovni pečici. Ko je stopljena malo počakaj, da se nekoliko ohladi.
4. Kokosove ploščice enakomerno pomakaj v stopljeno čokolado in polagaj na mrežasto režo, pod njo pa postavi papir, saj lahko čokolada kaplja dol.
Bonus: Kokosove ploščice oblite s čokolado lahko povaljaš v kokosovi moki in nato postaviš na krožnik, da se čokolada strdi.
5. Počakaj, da se čokolada na Bounty ploščicah strdi. Če želiš pospešiti strjevalni postopek, jih nekaj položi na krožnik in postavi v hladilnik, kjer jih lahko hraniš do 5 dni.

Veganski Bounty s kokosovim oljem

Sestavine:

  • 2 skodelici kokosove moke (nastrgan kokos)
  • 1 skodelica kokosovega olja, stopljenega
  • 2 jedilni žlici javorjevega sirupa
  • 1/4 čajne žličke fino mlete morske soli
  • 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
  • 200 g temne čokolade (vsaj 75% kakava)

Kokosove ploščice prelite s čokolado. (Slika: alabastermaedchen.de)Postopek:

1. V manjšo kozico stresi kokos, kokosovo olje, javorjev sirup in sol. Kuhaj in konstantno mešaj na zmernem ognju približno 5 minut oz. dokler se nastrgan kokos malo ne zmehča in vsrka nekaj olja. Odmakni s štedilnika in vmešaj vanilijo.
2. Mešanico vlij v pekač velikosti 22 x 12 cm. Pekač nekajkrat potolči po pultu, da se površina zravna, nato pa postavi v hladilnik za vsaj 1 uro.
3. V tem času stopi čokolado na vodni kopeli (nad vrelo vodo) ali v mikrovalovni pečici. Ko je stopljena malo počakaj, da se nekoliko ohladi.
4. Iz hladilnika vzemi kokosovo zmes in jo prelij s čokolado ter postavi nazaj v hladilnik ali pa kokosovo zmes razreži na pravokotne kose. Če se je kokosova masa prijela pekača, ga postavi za minuto v vročo vodo, ki bo malo stopila olje in zaradi tega boš kokosove ploščice potem z lahkoto vzela ven.
5. Kokosove ploščice enakomerno pomakaj v stopljeno čokolado in polagaj na mrežasto režo, pod njo pa postavi papir, saj lahko čokolada kaplja dol.
6. Počakaj, da se čokolada na Bounty ploščicah strdi. Če želiš pospešiti strjevalni postopek, jih polagaj na krožnik in postavi v hladilnik za 1 uro.
Bounty kroglice. (Slika: veggieful.com)

Ljubiteljice kokosa boste navdušene tudi nad receptom za božanske presne kokosove kroglice, čokoholičarke pa ne smete spregledati recepta za božanski čokoladni mousse iz samo dveh sestavin!