fbpx

Zdravo v jesen: 3 nasveti za krepitev imunskega sistema + RECEPT

Zakorakali smo v čarobno jesen toplih barv, šelestečega listja in omamnih okusov jabolk, kostanja, buč in drugih sezonskih pridelkov. Da nas nižje temperature in številne obveznosti ob začetku novega šolskega leta ne bodo položile v posteljo s prehladom, bomo z vami delili nekaj nasvetov za krepitev imunskega sistema.

#1 Motivirajte se za gibanje

Jesen je s sončnimi dnevi, čudovito obarvano naravo in toplim soncem idealen letni čas za aktivnosti na prostem, kot so kolesarjenje, pohodništvo in tek. Združite prijetno s koristnim in obiščite nove kraje ter se obenem še malo razmigajte. Z gibanjem na svežem zraku boste pospešili prekrvavitev in povečali odpornost. Saj poznate tisti blagodejni občutek po opravljeni vadbi, kajne? Naj nižje temperature ne bodo izgovor, da tičite notri. Priskrbite si topla in udobna športna oblačila in hop na svež zrak! Kadar vreme dopušča, se nastavljajte sončnim žarkom, ki so odličen vir vitamina D, ta pa igra pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema.

#2 Povečajte odpornost z zdravimi obroki

Naravno odpornost proti prehladom in virusom gripe lahko učinkovito okrepite z uporabo okusnih sezonskih sestavin in uravnoteženo prehrano. Med priljubljena jesenska živila spadajo tudi buče in sladki krompir, ki z živahno oranžno barvo lepo popestrijo naše krožnike. Sladki krompir je bogat z vitaminom C, ki med drugim pomaga pri uspešnem spopadanju s stresom. Zdravilne lastnosti sladkega krompirja so prepoznali tudi v prenovljeni restavraciji Le Batat v Termah Sveti Martin, v kateri, kot že ime pove, na jedilniku kraljuje ta posebni gomolj. Pri oblikovanju novega menija so razširili ponudbo za vegane in jedilnik zasnovali tako, da lahko gostje sestavine kombinirajo po lastnem okusu. Ker v hladnejših dneh še posebej radi posežemo po kremnih zelenjavnih juhah, spodaj z vami delimo slastni recept za juho iz sladkega krompirja, ki vas bo pogrela in telo oskrbela z vitamini in minerali.

#3 Poskrbite za zdravo spalno rutino in umirjanje

Dober spanec je ključnega pomena za zdravje in odpornost (Foto: Terme Sveti Martin)
Dober spanec je ključnega pomena za zdravje in odpornost (Foto: Terme Sveti Martin)

Ste vedeli, da lahko za dober imunski sistem veliko naredite z dobrim spancem in umirjanjem? V zadnjih letih je čedalje več govora o pomenu spanja za splošno zdravje in počutje. Študije kažejo, da na telesno, duševno in čustveno stanje vplivata tako trajanje kot tudi kakovost spanja. Kako torej poskrbeti za najboljši izkoristek nočnega počitka? Ob večerih se umaknite od zaslonov s škodljivo modro svetlobo in novic, ki bi vas vznemirjale. Poskrbite za primerno osvetlitev prostorov, prižgite kakšno svečo in si pripravite pomirjujoč topli napitek. Za doseganje popolne umirjenosti preizkusite vadbo čuječnosti, ki so jo zaradi dokazanega blagodejnega učinka vpeljali tudi v ponudbo Term Sveti Martin.

Naj vas čarobni jesenski dnevi spodbudijo h gibanju na svežem zraku in uporabi pisanih sezonskih živil v obrokih. S počitkom in čuječnostjo pa poskrbite za uravnavanje stresa. Tako bo vaše telo odlično pripravljeno na hladni del leta in vsakodnevne izzive.  

RECEPT: Domača jesenska juha iz sladkega krompirja

Iščete popolno, lahko, okusno in toplo jesensko jed? Za vas imamo pravi recept. Domača juha iz sladkega krompirja je pripravljena v samo pol ure, izgine pa v manj kot minuti.

Recept za domačo juho iz sladkega krompirja (Foto: Terme Sveti Martin)
Recept za domačo juho iz sladkega krompirja (Foto: Terme Sveti Martin)

Sestavine:

  • 3 srednje veliki korenčki
  • 2 stroka česna
  • 1 velika čebula
  • 2 sladka krompirja (srednje velikosti)
  • 1 cm naribanega svežega ingverja
  • 1 liter zelenjavne jušne osnove
  • sol, poper, limona
  • 1/2 čajne žličke čilija v prahu (po želji)

Postopek:

1. Čebulo in česen pražimo 2-3 minute in med stalnim mešanjem pazimo, da se ne zažgeta.
2. Dodamo narezano korenje in pražimo še 2 minuti, po potrebi dolijemo malo jušne osnove.
3. Dodamo narezan sladki krompir in vse skupaj prelijemo z juho, posolimo in začinimo s soljo, poprom, čilijem in limoninim sokom.
4. Kuhamo približno 20-25 minut, dokler se zelenjava ne zmehča.
5. V blenderju ali s paličnim mešalnikom juho zmiksamo kremno teksturo.
6. Potresemo z bučnimi semeni in bučnim oljem ter serviramo.