Domov » Prehrana & Recepti » Zdravstveni razlogi, zakaj bi morala vsak dan uživati laneno seme

Zdravstveni razlogi, zakaj bi morala vsak dan uživati laneno seme

Prehrana & ReceptiZdravje
Zdravstveni razlogi, zakaj bi morala vsak dan uživati laneno seme
📷 Pixabay

Od hujšanja do urejene prebave…

Si tudi ti opazila, da laneno seme v zadnjem času dodajajo praktično že k skoraj vsem jedem? In z dobrim razlogom – je izjemno zdravo! Te zanima, zakaj bi morala tudi ti dnevno uživati to zdravilno seme (če ga še ne)?

1. Orehi in ribe so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, prav tako kot laneno seme. Priporočen dnevni vnos za omega-3 je približno 1 gram (ena jedilna žlica lanenega semena jih vsebuje 2,3 grama, ena jedilna žlica mletega lanenega semena pa 1,6 grama).

2. Omega-3 v lanenem semenu lahko pomagajo zmanjšati vnetja, ki so kriva za nastanek astme, revmatoidnega artritisa, migrenskih glavobolov in osteoporoze.

3. Alfa-linolenska kislina je vrsta omega-3 maščobnih kislin, ki jo prav tako lahko najdemo v lanenem semenu, ta maščoba pa skrbi za zdrave kosti.

4. Laneno seme je znano tudi po zniževanju ravni skupnega holesterola in slabega (LDL) holesterola, lahko pa zniža tudi krvni tlak – vse bistvene elemente za zdravo srce.

5. Cela lanena semena so odličen vir vlaknin. Ena jedilna žlica vsebuje 3 grame vlaknin, ki pomagajo pri prebavi, pri izgubi telesne teže in preprečujejo zaprtje.

6. Lignani – vlakna v lanenem semenu spodbujajo redno odvajanje in naj bi imeli tudi pomembno vlogo pri preprečevanju raka na dojkah.

Nasveti, kako vneseš čim več lanenega semena v svojo prehrano:

  • Potresi cela ali mleta lanena semena po vrhu kosmičev, ovsene kaše, jogurta, solate ali sendviča.
  • Laneno seme dodaj v svoje recepte. Iz njega lahko narediš vegansko jajce, dodaj ga v maso za palačinke ali pa bananin kruh.
  • Laneno seme dodaj v jutranji smoothie – zdrave maščobe in vlaknine bodo podaljšale občutek sitosti.
  • V živilskih trgovinah preveri sestavine in bodi pozorna, da imajo živila, kot so kruh, žitarice in krekerji dodano tudi laneno seme.