Domov » Prehrana » Železo: 10 živil, ki ga vsebuje največ

Železo: 10 živil, ki ga vsebuje največ

Prehrana
Železo: 10 živil, ki ga vsebuje največ
📷 Profimedia

Med njimi je tudi čokolada!

Povečanje ravni železa v telesu ti lahko pomaga do več energije tekom celega dneva. Železo ima vlogo pri številnih telesnih funkcijah – od tega, da pomaga pri ustvarjanju hemoglobina, ki prenaša kisik po telesu do sodelovanja pri ustvarjanju nekaterih hormonov.

Spoznaj najboljše vire železa, da boš lahko zaužila priporočeno dnevno dozo, ki je za ženske 18 gramov, za moške pa 8 gramov.

Krompir

Če se raje odločiš za sladek krompir, potem je tu dober izgovor, da na svoj krožnik pogosteje umestiš navadnega: medtem, ko en sladek krompir vsebuje le 1.2 mg železa, navaden krompir vsebuje kar 3.2 mg. Ampak, da bo obrok čim bolj zdrav, krompir skuhaj ali popeci na ponvi/v pečici, nikar pa ga ne cvri.

Črne in temno rjave olive

Ko boš naslednjič kupovala olive, se raje odloči za temnejše različice, saj vsebujejo 1.2 mg železa na pol skodelice. Super so kot prigrizek, dodatek v solati ali pa na pici. Poleg železa se lahko pohvalijo tudi z zdravimi maščobami.

Mandlji

Še en razlog, zakaj so mandlji odličen prigrizek, ki ga imaš lahko vedno s seboj. Ena skodelica vsebuje kar 5.3 mg železa (in 30 gramov beljakovin!).

Špinača

Ko govorimo o z železom bogati zelenjavi, je težko prezreti Popajevo najljubšo: špinačo. Skuhana vsebuje 6.4 mg železa na skodelico in le 41 kalorij.

Brokoli

Šopek te izjemne zelenjave vsebuje 4.4 mg železa in ga lahko uživaš kot prilogo, dodaš v krompir, omlete, solate,…

Črn fižol

Ko si želiš v jedi povečati vrednosti železa, preprosto dodaj črn fižol. Zelo priročen je iz konzerve ali kozarca. Čeprav si morda sploh ne misliš, pa pol skodelice fižola ali čičerike vsebuje več železa kot 85-gramski zrezek iz govejega mesa.

Bučna semena

Okusna, priročna in enostavna za transport. Bučna semena vsebujejo 2.1 mg železa na skodelico.

Suhe marelice

Skodelica suhih marelic – popoln sladek prigrizek, ko ti pade cukr – vsebuje 3.5 mg železa.

Temna čokolada

Ja, čokolada je odličen vir železa, vendar moraš za zdrav vnos uživati temne različice. Najboljše čokolade so tiste, ki vsebujejo vsaj 70% kakava. S 100-gramsko tablico boš v telo vnesla 11.9 mg minerala.

Indijski oreščki

Indijski oreščki niso le prigrizek, ki je koristen za srce. Vsebujejo tudi ogromno železa, kar 13.4 mg na skodelico.