Domov » Praznično » Zimska poslastica: Kuhano vino

Zimska poslastica: Kuhano vino

PrazničnoPrehrana & ReceptiRecepti
Zimska poslastica: Kuhano vino
📷 dishmaps.com

Danes, 27.11. ob 17:15 uri se v centru Ljubljane prižgejo praznične luči. In kaj to pomeni? Začetek sezone kuhanega vina! Nič ni lepšega od sprehoda čez okrašen stari del Ljubljane, nato pa se na bližnjem štantu pogreti s kozarčkom kuhančka. Njegova aroma kar kliče bo božiču in praznikih. Dodajanje začimb, kot so cimet, klinčki in janeževa zvezda pa kuhančku še povečajo antioksidativne lastnosti, tako da če si tudi ti že praznično razpoložena, uživaj v tem tudi za srce zdravem toplem napitku. Ampak ne pozabi, kuhano vino je le vino, v katerem je poleg vseh okusnih stvari tudi alkohol in saj veš kako to gre: Ministrstvo za zdravje opozarja, da prekomerno pitje…

Kuhano vino

Spodnje sestavine so osnova, ki pa ji lahko dodaš še druge sestavine, kot sta na primer vanilija in kardamom.

Sestavine:

  • 2 pomaranči (organsko pridelani ali pa dobro zdrgni lupino)
  • lupina 1 limone (organska ali dobro zdrgni lupino)
  • 100 g sladkorja v prahu (če se mu izogibaš, uporabi zdrava sladila, kot so stevia, kokosov sladkor, agavin sirup, javorjev sirup,…)
  • bogat ščepec sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 3 cimetove palčke
  • 6 klinčkov + ekstra za okras
  • 2 sveža lovorjeva lista
  • 2 steklenici (poceni) rdečega vina
  • 500 ml vode
  • 5 janeževih zvezd

Naj te pogreje kuhanček. (Vir: Omnifeed)Priprava:

  1. Lupino in sok ene pomaranče stresi v veliko posodo skupaj z limonino lupino, dodaj sladkor in vse začimbe, razen janeževih zvezd.
  2. Dodaj samo toliko vode ali vina, da prekriješ sladkor in kuhaj na zmernem ognju, da se sladkor raztopi.
  3. Nato za nekaj minut mešanico zavri, da začimbe spustijo svojo aromo in nastane nekakšen lepljiv sirup.
  4. Zdaj je čas, da zliješ v posodo vino in dodaš janeževi zvezdi ter počasi segrevaš, vendar pazi, da vino ne zavre, saj bi s tem uničila ogromno pozitivnih lastnosti rdečega vina!
  5. Prelij v kozarčke in okrasi z rezino pomaranče ter po želji še s klinčki.
  6. Za manj alkoholno različico dodaj več pomarančnega soka in vode. Za brezalkoholno različico namesto rdečega vina uporabi brusnični sok.
  7. Cheers!

Naj te v hladnih zimskih večerih pogrejeta tudi vanilijev smoothie iz rooibos čaja in vroča čokolada na tisoč in en način!