Kuhamo zdravo: Pire “krompir”, ki to ni!

Že naveličana klasike? Namesto pire krompirja naslednjič naredi okusen in zdrav kremni cvetačni pire. Po izgledu sta si jedi precej podobni, vendar pa je pire iz cvetače veliko bolj zdrav, primeren tudi za paleojedce in vsebuje precej manj ogljikovih hidratov. Glede na to, da se cvetača tudi veliko hitreje skuha kot krompir, boš za celotno pripravo potrebovala vsega skupaj samo 20 minut! Ta okusna jed ima teksturo točno tako, kot si je navajena pri klasičnemu pire krompirju, z raznimi dodatki pa jo narediš še celo bolj okusno. Pri tem receptu smo uporabili slanino in šalotko, ti pa lahko eksperimentiraš popolnoma po želji.

Ta visokovlakninska jed z malo ogljikovimi hidrati bo vedno potešila tvojo željo po pire krompirju. Danes v Ameriki praznujejo zahvalni dan oz. ‘Thanksgiving Day’ in če si tudi ti za karkoli hvaležna, za večerjo na zahvalni mizi kot prilogo postrezi zdrav pire “krompir”. Ker se jed zelo preprosto pogreje, jo lahko narediš tudi vnaprej in do serviranja hraniš v hladilniku.

Kremni cvetačni pire

Sestavine (za 4 osebe):

 • 2 veliki glavi cvetače, razdeljeni na cvetove
 • 1 rezina slanine, narezana na kockice
 • 1 1/2 žlica ghee masla (ali kateregakoli drugega masla), segretega na sobno temperaturo
 • kosher sol (ali himalajska ali morska)
 • poper
 • 1 šalotka (ali por), na tanko narezana

Priprava:

 1. V ekonom lonec dodaj 3-5 centimetrov vode (odvisno od velikosti posode) in nastavi štedilnik na srednjo temperaturo. Cvetačne cvetove stresi v ekonom lonec in kuhaj približno 10 minut, da se zmehča. Če nimaš ekonom lonca, lahko cvetačo skuhaš tudi v klasični posodi in jo potem precediš.
 2. Medtem popeci na srednjem ognju na kocke narezano slanino, dokler ni hrustljavo zapečena. Prestavi na papirnato brisačko, da se vpije odvečna maščoba.
 3. Ko lahko cvetačo enostavno prebodeš z vilico, stresi cvetačne cvetove v multipraktik.
 4. Cvetači dodaj ghee ali navadno maslo in zmiksaj do gladkega. Po okusu soli in popraj. Pretresi na servirni krožnik ali v posodo.
 5. Potresi s kockami slanine in šalotko. Uživaj vroče!

Ne ješ mesa? Na kocke nareži katerokoli zelenjavo in jo popeci na kokosovem olju ali ghee maslu. Dodaš lahko tudi grah, koruzo, na koščke narezan avokado ali pa avokado dodaš cvetači v multipraktiku in nastal bo zelen cvetačni pire, za rozast pire pa cvetači dodaj rdečo peso. Po želji potresi s parmezanom. Pa dober tek!

Že naveličana toasta z maslom in marmelado? S temi okusnimi dodatki na toastu bo zajtrk zdrav in ekspresno hitro pripravljen!