Domov » Lepota & zdravje » Živila, s katerimi pozimi odpraviš suho kožo

Živila, s katerimi pozimi odpraviš suho kožo

Lepota & zdravjeNegaPrehrana & Recepti
Živila, s katerimi pozimi odpraviš suho kožo
📷 Unsplash

Pozdravi simptome suhe kože od znotraj navzven s temi ultra hranljivimi (in okusnimi) živili…

Vsi vemo, da lahko odlične vlažilne kreme delajo čudeže na suhi koži, vendar pa strokovnjaki opominjajo, da je hranjenje kože od znotraj navzven prav tako pomembno za odpravljanje izsušene in luskaste kože. To je naš top izbor živil za zdravljenje suhe kože od znotraj navzven – nikar ne pozabi dodati teh živil na nakupovalni seznam!

Oreščki in semena
Obstajajo slabe maščobe (ocvrta hrana in sladka peciva) in dobre maščobe, poznane pod imenom esencialne maščobne kisline, ki pomagajo telesu pri njegovih procesih in pri aktiviranju celic. Te esencialne maščobne kisline pomagajo negovati kožo s proizvodnjo zdrave celične membrane, ki ni samo ovira za škodljive snovi, ampak tudi zadržuje vlago v celicah, zaradi česar je koža bolj hidrirana in mladostna na izgled. Zagotovi telesu dovolj zdravih maščob in si večkrat za prigrizek privošči mandlje, orehe, bučna semena,…

Jagodičevje
Polno antioksidantov in vitamina C, je jagodičevje odličen obnavljalec kože. Antioksidanti pomagajo preprečiti in popraviti škodo na koži, medtem ko je vitamin C sestavni del kolagena, ki pomaga ohraniti kožo čvrsto. V trgovini ne najdeš svežega jagodičevja? Ne skrbi, zmrznjeni gozdni sadeži so prav tako odlični!

Korenje
Ta živobarvna zelenjava ni dobra samo za tvoj vid, obilica beta karotena, ki ga korenje vsebuje, odlično pomaga tudi pri preprečevanju in zdravljenju suhe kože. Beta-karoten je antioksidant, ki se bori proti suhi koži, v telesu pa se pretvori v vitamin A, ki pomaga pri obnovi telesnega tkiva. Kuhano korenje vsebuje več beta karotena kot surovo, zato ga malo popraži na kokosovem olju (beta karoten oz. vitamin A je topen v maščobi) in posuj s svežimi zelišči za okusno in zdravo jed.

Olivno olje
Poln vitamina E in zdravih maščob, lahko oljčno olje pomaga pri preprečevanju simptomov staranja in izsušene kože. Vendar pa olivno olje ni najbolj primerno za kuhanje, saj se s segrevanjem spreminja molekularna struktura in olje izgubi koži koristne snovi. Zato ekstra deviško oljčno olje raje pokapaj po solati ali prelij po na pari kuhani zelenjavi.

Zeliščni čaj
Ena od najpomembnejših stvari, ki jih lahko storiš, da preženeš suho kožo je, da ostaneš hidrirana. Kava in pravi čaj sta diuretika, zato ju poskušaj čim večkrat zamenjati z brezkofeinskimi zeliščnimi čaji, kot so rooibos čaji ali čaj poprove mete. Druga možnost pa je, da ožameš eno limono, narežeš malo svežega ingverja in dodaš vročo vodo – zdrav in topel napitek.

Ostrige
Morda si malo presenečena, vendar pa ostrige vsebujejo veliko cinka, ki je zelo pomemben pri celjenju ran in poškodovane ter razpokane kože. Če nisi ravno ljubiteljica ostrig, pa poskusi zaužiti več zrnaste zelenjave, kot sta grah in fižol, purana in puste govedine, da povečaš vnos cinka.

Špinača
Temno listnata zelenjava, kot je špinača je polna železa in folatov, ki ščitijo kožo in jo ohranjajo hidrirano. V špinačo dodaj nekaj kapljic limone, ki prekipeva od vitamina C – ta pomaga telesu bolje absorbirati železo. Špinača vsebuje tudi veliko vode, zaradi česar bo koža hidrirana.