Zmagovalec, ki je prejel nagrado za trajnostni razvoj Zalando je…

  • RANRA genderless kolekcija se osredotoča na dolgotrajnost ter uporablja inovativne in vznemirljive tehnike s tekstilom in barvili, da bi ustvarila barvito revijo.
  • RANRA in Zalando bosta ustvarila ekskluzivno kolekcijo za nadaljnje raziskovanje trajnostnostnejših možnosti.
  • Namen nagrade za trajnostni razvoj Zalando je spodbuditi modne znamke, da raziščejo alternativne pristope k oblikovanju in proizvodnji ter s tem prispevajo k trajnostnostnejši modni industriji, ki je manj škodljiva za okolje.

Zalando, vodilna evropska spletna platforma za modo in življenjski stil, je 11. avgusta razglasila modno znamko RANRA za zmagovalko svoje četrte Nagrade za trajnostni razvoj Zalando v sodelovanju s tednom mode v Kopenhagnu. Znamka RANRA je na modni pisti navdušila z nepričakovano kombinacijo barv in tekstur, kar ponavadi ni v ospredju trajnostnejših modnih revij, ter s tem ustvarila visok nivo mode. Žirija je izpostavila tudi dolgotrajno miselnost kolekcije s kosi, ki so prilagodljivi in vsestranski. To je že četrta sezona triletnega strateškega partnerstva s tednom mode v Kopenhagnu, katerega cilj je ustvariti odgovornejšo modno industrijo in podpreti Zalando strategijo do.MORE. Namen nagrade za trajnostni razvoj Zalando je spodbuditi modne znamke, da raziščejo alternativne pristope in uporabljajo strategije, ki prispevajo k manj škodljivi prihodnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RANRA (@ranra_studio)

Žirija je pri kolekciji, predstavljeni na tednu mode v Kopenhagnu, izpostavila uporabo lokalnih trgovinskih verig, z vsemi tkaninami italijanskega porekla. Kombinacija tkanin in tekstur je nepričakovana, zaradi česar je bil vsak kos na modni pisti vznemirljiv. RANRA bo prejela nagrado v višini 20.000 € in Zalando partnerstvo za razvoj ekskluzivne kapsulne kolekcije, ki bo dodatno izkoristila trajnostnejše dizajnerske rešitve v materialih, proizvodnih procesih, tehnoloških rešitvah in sledljivosti. Velik del kolekcije pomlad/poletje 2023, predstavljene na tednu mode v Kopenhagnu, bo na voljo tudi več kot 49 milijonom Zalando kupcem na 25 evropskih trgih.

Alice Marshall, direktorica nabave ženskih oblačil na Zalando in članica žirije za nagrado za trajnostni razvoj Zalando pravi: “Navdušeni smo, da lahko modno znamko RANRA razglasimo za četrto zmagovalko nagrade za trajnostni razvoj Zalando na tednu mode SS23 v Kopenhagnu. Skupaj z žirijo nas je navdušila čudovita uporaba barv ter vznemirljiva uporaba tekstilov. Genderless kolekcija je tako zelo zanimiva in vključujoča za naše kupce. Veselimo se sodelovanja z znamko RANRA pri ustvarjanju kapsulne kolekcije, ki raziskuje napredek in inovacije, ki jih iščejo Zalando potrošniki.”

RANRA pravi: »Veliko nam pomeni, da je naše delo prepoznano s tako prestižno nagrado. Že od začetka je bil naš cilj ustvariti modno znamko, ki bo vplivala na to, kako industrija trenutno proizvaja kose – s poseganjem v obstoječe proizvodne metode ali s prilagajanjem zgodovinskih pristopov, ki ponujajo trajnostnejše rešitve za težave, s katerimi se industrija sooča danes. Osvojitev te nagrade je velik korak pri nadaljnjem sledenju te poti. Bolj kot kdajkoli poprej se čutimo motivirani, da še naprej premikamo meje oblikovanja oblačil in definicije trajnostnosti.«

Nagrado za trajnostni razvoj Zalando prejela modna zamka RANRA
Nagrado za trajnostni razvoj Zalando prejela modna zamka RANRA (Foto: Lasse Bak Mejlvang)

 Članica žirije, Cecilie Thorsmark, izvršna direktorica tedna mode v Kopenhagnu, pravi: »Vesela sem, da bom še eno leto sodelovala z Zalando na tednu mode v Kopenhagnu, saj nagrada za trajnostni razvoj Zalando aktivno spodbuja pozitivne spremembe v industriji. Kot članica žirije je bilo vznemirljivo ocenjevati toliko inovativnih znamk, ki iščejo in izvajajo trajnostnejše pristope ter tako prispevajo k odgovornejši modni industriji. Dolgoletna predanost zmagovalne znamke RANRA kombiniranju trajnostnih prizadevanj z inovativnimi idejami je tako ustvarila ne le izjemne kreacije, temveč tudi razkrila eksperimentalni pristop k svojemu trajnostnejšemu delu, kar je nadvse navdihujoče.”

Drugouvrščeni modni znamki RÆBURN in MWORKS je žirija prav tako priznala kot inovatorki znotraj trajnostnega prostora z njunima kolekcijama za pomlad/poletje 2023, ki prinašata navdih za prihodnost industrije.

Kolekcije finalistov nagrade za trajnostni razvoj Zalando so bile predstavljene na prizorišču Pressen na tednu mode v Kopenhagnu med 9. in 12. avgustom 2022. Kolekcije so bile predstavljene tudi na digitalnem mestu Zalando Greenhouse, ki potrošnikom po vsem svetu omogoča ogled revij v živo. Na spletni strani Greenhouse bodo na voljo tudi druge ekskluzivne vsebine, kot je okrogla miza, ki je potekala v sredo, 10. avgusta, z naslovom »Kaj je potrebno, da modna industrija postane krožna« (gostiteljica Lucy Maguire, urednica trendov na Vogue Business, z gosti Laura Coppen, vodja krožnosti na Zalando, Andrea Baldo, generalni direktor podjetja Ganni in Anna Vilén, vodja komunikacij za inovacijski projekt SipTex pri podjetju Sysav).