fbpx

Znanost potrjuje! Razmerje 5:1 je ključ do srečnega razmerja

Se spomniš čisto prvega krega, ki sta ga imela s partnerjem? Verjetno se je zgodil zaradi nečesa povsem banalnega (na primer glede tega, ali je ananas na pizzi nekaj normalnega), se hitro stopnjeval in končal z opravičevanjem ter pobotanjem. In vsakič, ko gresta zdaj na pizzo, se smejita tistemu bednemu prepiru.

Ko na hitro prevrtimo nekaj let naprej, danes vajini prepiri niso več tako banalno prikupni, kot so bili včasih. Kar je povsem normalno, ko se vajina zveza razvija in glede na raziskave, vajin odziv na konflikt razkrije ogromno o tem, ali bosta še dolgo ostala v razmerju. Pravzaprav lahko celo napove možnosti za razhod/ločitev.

Že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so terapevt dr. John Gottman in njegovi raziskovalci prosili pare, da 15 minut govorijo o konfliktih v svojem odnosu in jih medtem opazovali. Nato so preučili posnetke in devet let kasneje prosili pare, da poročajo o tem, ali so še skupaj ali ne. Tukaj pa sledi nori del – ekipa je lahko napovedala, kateri pari bodo še vedno skupaj in kateri se bodo razšli z več kot 90-odstotno natančnostjo.

In kako jim je to uspelo? V skladu z njihovo raziskavo naj bi se srečno razmerje od nesrečnega razlikovalo v razmerju pozitivnih in negativnih interakcij, natančneje 5:1. Z drugimi besedami, za vsako negativno interakcijo med konfliktom ima srečen zakon pet (ali več) pozitivnih interakcij.

“Ko se pari [v srečnih zvezah] pogovarjajo o nečem pomembnem, se lahko prepirajo, vendar pa se tudi smejejo in dražijo in obstajajo znaki naklonjenosti, ker so vzpostavili čustveno navezanost.”

Torej, ko se bosta s partnerjem naslednjič prepirala o tem, kdo bo skuhal večerjo, poskusi ublažiti vse skupaj in se malo pohecaj – ali pa, saj veš, predlagaj pizzo z ananasom.

Preberi si tudi:
Kako sta lahko tudi vidva najsrečnejši par

Kako sta lahko tudi vidva najsrečnejši par

Zdi se, kot da vsi pari okoli tebe neizmerno srečni. Tvoja starša sta drug v drugega zaljubljena tako kot prvi dan, tvoja stara starša bosta praznovala 50. obletnico…