Zvezdniški recepti: Najljubša dietna veganska pizza pevke Beyoncé
Pevka Beyoncé, ki je pred kratkim rodila težko pričakovana dvojčka, se je leta 2013 z Jay-Zjem odločila za vegansko prehranjevanje. Oba z možem sta ljubitelja pizze in na njuno srečo ju je z zdravim receptom zanjo seznanil Marco Borges, Beyoncin trener in avtor knjige z naslovom The 22-Day Revolution (22-dnevna revolucija). Z Jay-Zjem sta še danes obsedena s to vegansko, brezglutensko pizzo, ki jo je tudi zelo enostavno narediti. Te zanima recept za najljubšo pizzo zvezdniškega para?
Dietna veganska pizza pevke Beyoncé
Sestavine:
Za testo:
- 3/4 skodelice moke iz rjavega riža
- 1/2 skodelice tapiokine moke
- 1/3 skodelice vode
- 1 čajno žličko olivnega olja
- 1/2 čajne žličke soli
Dodatki:
- 2 zrela paradižnika
- 1/2 avokada
- 2 lista bazilike, sesekljana
- črn poper v prahu
Za veganski sir:
- 1/2 skodelice indijskih oreščkov, namočenih
- 1 skodelica vode
- 1 jedilna žlica tapiokine moke
- 1 čajna žlička limoninega soka
- 1 čajna žlička jabolčnega kisa
- 1/2 čajne žličke soli ali po okusu
Priprava:
1. Za pripravo sira: Vse sestavine stresi v visoko zmogljiv blender in mešaj toliko časa, da nastane kremasta zmes. Nato jo prelij v ponev in med konstantnim mešanjem nekaj minut kuhaj na srednje visoki temperaturi. Zmanjšaj ogenj in kuhaj še toliko časa (občasno premešaj), da se zmes zgosti – da izgleda kot stopljeni sir. Odstavi in pusti, da se popolnoma ohladi. “Sir”, ki ti ostane, lahko v hladilniku hraniš še 5-7 dni.
2. Pečico predhodno segrej na 175°C. Položi peki papir v pekač, ga rahlo namasti in po vrhu posuj malo moke iz rjavega riža.
3. V posodi zmešaj obe moki s soljo.
4. Na sredini naredi jamico in vanjo vlij vodo in olje ter zmešaj z žlico. Če je potrebno, postopoma dodajaj po 1 jedilno žlico vode, dokler ne dosežeš prave konsistence.
5. Stresi testo na peki papir in ga z rokami oblikuj v željeno obliko. Zgladi površino z mokrimi prsti in testo postavi v pečico za 20-25 minut.
6. Operi in nareži paradižnika na rezine.
7. Vzemi pizzo iz pečice in na testo položi rezine paradižnika, narezan avokado, veganski sir in potresi sesekljano baziliko.
8. Peci še dodatnih 15-20 minut, dokler skorja ni rahlo hrustljavo zapečena.
9. Vzemi iz pečice in po vrhu potresi malo popra.
10. Razreži na trikotne kose in uživaj v zdravem obroku!